Αυτουργός και ο Σιαρλή στο σκάνδαλο αξιόγραφων – Σκληρή απάντηση ΥΠΟΙΚ

 


Διαβάστε επίσης τα πρωτοσέλιδα του σημερινού 25/10 Τύπου. Διαβάστε ακόμα για το προβάδισμα Ρόμνεϊ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.


 

To πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας επιρρίπτει ευθύνες και στον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, για το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας, που κατέχει ο «Φ», ο Βάσος Σιαρλή, ως διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, συγκαταλεγόταν στα στελέχη τα οποία λάμβαναν τις αποφάσεις για έκδοση και διάθεση μετατρέψιμων αξιόγραφων, ύψους 2 δισ. ευρώ το 2009 και 2011.

Ο Σπύρος Σταυρινάκης ζήτησε από τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος Εποπτείας & Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, Μιχάλη Στυλιανού, ο οποίος και ετοίμασε το έγγραφο, να εξετάσει ποια ανώτερα και ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου «ήταν οι ηθικοί αυτουργοί και καθοδηγητές προς τα κατώτερα στελέχη της τράπεζας για εξασφάλιση της επιτυχούς διάθεσης των αξιόγραφων», αναφέρει το δημοσίευμα του «Φ».

Ωστόσο δεν κατατέθηκε αντίστοιχο έγγραφο για την Λαϊκή Τράπεζα, γεγονός που έκανε τους βουλευτές να ζητήσουν εξηγήσεις.

Η απάντηση του Σιαρλή

Σχετικά με δημοσιεύματα που με παρουσιάζουν ως μπλεγμένο στις αποφάσεις του 2009 και 2011 της Τράπεζας Κύπρου για έκδοση αξιογράφων θέλω να υποδείξω δυο σημαντικά γεγονότα που αναφέρονται και στα ίδια τα δημοσιεύματα και βεβαιώνουν ότι:

1.Ουδέποτε στα χρόνια που υπηρέτησα στην Τράπεζα Κύπρου υπήρξα μέλος της Επιτροπής Κεφαλαίου, δηλ. στην Επιτροπή που σχεδιάζει την  έκδοση κεφαλαίου (μετοχές, χρεόγραφα, αξιόγραφα κτλ) και στην συνέχεια κάμνει συστάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, 

και

2.Ουδέποτε στα χρόνια που υπηρέτησα στην Τράπεζα Κύπρου υπήρξα μέλος οποιουδήποτε Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκρινε την έκδοση οποιουδήποτε είδους κεφαλαίου. 

Πιστεύω ότι οι αναφορές στον Τύπο που αφορούν το όνομά μου είναι άστοχες και παραπλανητικές.