Η άγνωστη ζωή της Άνγκελα Μέρκελ (pics)

Καθώς το οικονομικό δράμα της Ευρωζώνης συνεχίζεται, ας ρίξουμε μια ματιά στα άγνωστα χρόνια του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή της… 

Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Κόρη του πάστορα Horst Kasner και της καθηγήτριας αγγλικής και λατινικής γλώσσας Herlind Jentzsch, η μικρή Άνγκελα πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην ύπαιθρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της (Ανατολικής) Γερμανίας. 

Η δυνατότητα της οικογένειας να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, καθώς και το γεγονός ότι διέθετε δύο αυτοκίνητα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πατέρας πρέπει να είχε καλές σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς τέτοια ελευθερία και μηνιαίες απολαβές θα ήταν αδιανόητα για έναν χριστιανό πάστορα στα χρόνια του Παραπετάσματος.

Όπως και τα περισσότερα παιδιά της Ανατολικής Γερμανίας, η νεαρή Μέρκελ ήταν μέλος της σοσιαλιστικής νεολαίας Free German Youth (FDJ), επιλογή που ακολούθησε και κατά τα φοιτητικά της χρόνια στο τοπικό παράρτημα της FDJ. Η παθιασμένη δράση της την εκτόξευσε στα υψηλότερα κλιμάκια της τοπικής οργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα να γίνει Υπεύθυνη Προπαγάνδας της ένωσης. Γεγονός που βέβαια θα σπεύσει να αρνηθεί σφόδρα αργότερα, αν και θα παραδεχτεί εντέλει ότι ήταν πράγματι «αξιωματούχος» της FDJ, αν και στην πιο «ταπεινή» θέση του Υπεύθυνου Πολιτισμού…

Η θητεία πάντως στα έδρανα του Μαρξισμού- Λενινισμού αποδείχτηκε απλώς ικανοποιητική για τη Μέρκελ, η οποία στα σχετικά μαθήματα κατήχησης βαθμολογούνταν μόνο με «Καλώς». Στα άλλα μαθήματα ωστόσο, τα πανεπιστημιακά, η Μέρκελ αρίστευε και μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα ανοιγόταν πλέον μπροστά της.

Έχοντας σπουδάσει χημεία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, συνέχισε την πανεπιστημιακή της μόρφωση με διδακτορικό στην κβαντική χημεία, ενώ εργάστηκε και για μικρό χρονικό διάστημα σε ερευνητικό επίπεδο. 

Ήταν ωστόσο τα ιστορικά γεγονότα του 1989 και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου που ώθησαν την ερευνήτρια Μέρκελ να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική, λαμβάνοντας μέρος στο νεοσύστατο δημοκρατικό κόμμα του Ανατολικού Βερολίνου και τις επερχόμενες εκλογές, τη μόνη ελεύθερη εκλογική αναμέτρηση της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την επανένωση των δύο χωρών. 

Μετά την ένωση του 1990, η Μέρκελ εκλέχτηκε στην ενιαία πλέον γερμανική Βουλή και έκτοτε αποτελεί μόνιμο μέλος της Bundestag. Τα υπόλοιπα του πολιτικού της βίου είναι λίγο-πολύ γνωστά…

Στην προσωπική της ζωή, η Άνγκελα Κάσνερ παντρεύτηκε τον φοιτητή του Φυσικού Ulrich Merkel το 1977 και χώρισαν λίγο αργότερα, το 1982. Ο δεύτερος σύζυγός της, με τον οποίο είναι ακόμα παντρεμένη, είναι ο καθηγητής Χημείας Joachim Sauer. Η Μέρκελ δεν έχει παιδιά, ο Sauer ωστόσο έχει δύο ενήλικους γιους από προηγούμενο γάμο…

Η νέα «Σιδηρά Κυρία» σε τίτλους:

Όταν τη ρώτησαν σε μια συνέντευξη πώς θα περνούσε τρεις μέρες αν μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, αυτή αποκρίθηκε ότι θα τακτοποιούσε επιτέλους το διαμέρισμά της, βάζοντας τη συλλογή των βιβλίων της σε αλφαβητική σειρά…

Η Μέρκελ θεωρεί τον εαυτό της καλή μαγείρισσα. Οι σπεσιαλιτέ της είναι οι σούπες, τα σνίτσελ, τα θαλασσινά και βέβαια τα γλυκά.

Η πρώτη της «πολιτική» μνήμη είναι η οικοδόμηση του Τείχους του Βερολίνου τον Αύγουστο του 1961. Η δεύτερη, η δολοφονία του αμερικανού προέδρου John F. Kennedy. 

Έχει δουλέψει στα φοιτητικά της χρόνια ως σερβιτόρα σε ντισκοτέκ. Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ συνήθιζε να την αποκαλεί «το κοριτσάκι μου».

Πηγή: newsbeast.gr