Αναπτυξιακά έργα προωθεί η Λετύμπου

 


Διαβάστε για το χειμωνιάτικο σκηνικό που θα επικρατήσει και σήμερα 11/10. Επίσης διαβάστε είδηση που προκαλεί σοκ, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι στην Πάτρα πωλούν το αίμα τους για να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.


 

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λετύμπου Ανδρέας Κούσπος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως όραμα του είναι να ολοκληρώσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας, την ανέγερση των κοινοτικών κτιρίων και το πολιτιστικό κέντρο στη Λετύμπου. Σύμφωνα με το κοινοτάρχη, το έργο της  ανάπλασης της πλατείας, χρηματοδοτείται κατά 45% από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης, το 45% από το κράτος, ενώ το 10% από τη κοινότητα.

Επιθυμία του Κοινοτικού συμβουλίου Λετύμπου και του Συνδέσμου Αποδήμων Λετύμπου  είναι όπως καταστήσουν επίσης γνωστή την ιστορία του χωριού και την εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης που είναι μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσπο η κατεδάφιση της αρχικής εκκλησίας και η ανέγερση της σημερινής στέρησε την κοινότητα ενός σημαντικού μνημείου που ήταν μάρτυρας της παλαιάς ιστορίας της κοινότητας. Ευτυχώς, είπε, ο σεβασμός των κατοίκων προς τον κατ’ εξοχή προστάτη Άγιο της Κοινότητας τον Άγιο Κήρυκο και τη μητέρα του Αγία Ιουλίττη διαφύλαξαν την εκκλησία του μέχρι τις μέρες μας.

Επεσήμανε επίσης πως οι συχνοί σεισμοί που επηρέασαν κατά διαστήματα την επαρχία της Πάφου κατέστησαν πολλές φορές την εκκλησία ετοιμόρροπη και κατέστρεψαν πολύ μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών που την διακοσμούσαν. Στην κοινότητα υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας Φωτολάμπουσας στα δυτικά του χωριού.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου ανέφερε ωστόσο πως η κοινότητα διαθέτει και άλλες εκκλησίες, όπως τον  Άγιο Επιφάνιο, ένα μικρό ημιερειπωμένο παρεκκλήσι σε απόσταση λιγότερη από 100 χιλιόμετρα από την εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, τον Άγιο Νικόλαο  που δεν σώζονται ούτε τα θεμέλια του και στη θέση του κτίσθηκε σπίτι, τον  Άγιο Γεώργιο στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού ,όπου σώζεται μεγάλη τμήμα του βορείου τοίχου του ναού.

Στην κοινότητα, που διαθέτει εξαίρετη φυσική ομορφιά, διαμένουν γύρω στους 300 κατοίκους, εκ των οποίων οι 100 κοινοτικοί.

Πηγή ΚΥΠΕ