Αναστασιάδης: Θα πολιτευτούμε με κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας

 

Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 21 Παλαικυθριτών θυμάτων της τουρκικής εισβολής και των 316 κατοίκων Παλαικύθρου που πέθαναν στην προσφυγιά, στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, στον Μαθιάτη, όπου αναπέμφθηκε και δέηση για διακρίβωση της τύχης των 12 αγνοουμένων Παλαικυθριτών, ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση για ανάληψη μιας ειλικρινούς προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός αρραγούς μετώπου εθνικής σωτηρίας, που θα βάζει πάνω απ΄ όλα το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις μαζικές σφαγές αμάχων στο Παλαίκυθρο, και σημείωσε ότι “αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου”. Ανέφερε ότι “38 χρόνια κύλησαν μαρτυρικά από τότε, οι τραυματικές μνήμες είναι ακόμη νωπές, και οι πληγές που άνοιξε το εις βάρος της Κύπρου έγκλημα παραμένουν δυστυχώς ακόμη ανοικτές.

“Το καλοκαίρι του 1974 έχει χαραχθεί στην ιστορία της Κύπρου, στην ευρύτερη εθνική μας ιστορία, αλλά και στη συλλογική μνήμη του λαού μας με μελανά και ανεξίτηλα στοιχεία, ως η επονείδιστη εκείνη ημέρα κατά την οποία συντελέστηκε εις βάρος ενός μικρού και ανυπεράσπιστου λαού ένα στυγερό έγκλημα, έγκλημα το οποίο στιγματίζει ακόμη το διαιρεμένο νησί μας και αποτελεί κόλαφο και προσβολή για το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “αντί να αναλωθούμε σε κουραστικές επαναλήψεις συνθημάτων και λόγων, ας τιμήσουμε αυτούς που μνημονεύουμε σήμερα, αναλαμβάνοντας μιαν ειλικρινή προσπάθεια, την προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός αρραγούς μετώπου εθνικής σωτηρίας, που θα βάζει πάνω απ΄ όλα, όχι μικρόψυχες, μικροκομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, αλλά το πραγματικό συμφέρον της μοιρασμένης μας πατρίδας”.

“Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πάγια εθνική μας επιδίωξη παραμένει αναλλοίωτη. Είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των πολιτών. Μια λύση που θα ενώσει το μοιρασμένο νησί μας, θα το απαλλάξει από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, θα διασφαλίζει την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου”, είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι “έχουμε χρέος, ως πολιτική ηγεσία, αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, να υπηρετήσουμε τον τόπο και την πολιτική μας ζωή με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πνεύμα αλληλεγγύης, με τα στοιχεία δηλαδή εκείνα που θα εμπνέουν και θα χαλυβδώνουν καθημερινά την ενότητα του λαού, μέχρι την τελική δικαίωση”.

“Η ένταξη μας στην ΕΕ δημιουργεί και προοπτικές για την επίτευξη μας συνολικής λύσης του Κυπριακού, που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Η προοπτική αυτή, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης, μακριά από ακρότητες, λαϊκισμούς και ιδεοληψίες, επιστρατεύοντας την ψυχραιμία και τη συλλογική πολιτική μας ικανότητα, ανασχεδιάζοντας την εξωτερική μας πολιτική, συμμετέχοντας ενεργότερα σε όλες τις δομές της ΕΕ, αξιοποιώντας δυνάμεις οι οποίες μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, δημιουργώντας πάνω από όλα συνθήκες πραγματικής ενότητας, μιας ενότητας που μπορεί να κτιστεί αν επιτέλους κατορθώσουμε συλλογικά να χαράξουμε και να διαγράψουμε οι ίδιοι το συνολικό πλαίσιο των προτάσεων, μέσα στα πλαίσια του οποίου θα πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να εξευρεθεί η λύση που επιδιώκουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει η Ευρώπη ενεργά να εμπλακεί στο Κυπριακό, αλλά και η Τουρκία να καταστεί επιτέλους υπόλογος για τις προτάσεις που καταθέτει», και ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να κρατούμε μακράν των ευθυνών της την Τουρκία, λέγοντας ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».

«Οι διαφορές μας δεν είναι με τους Τουρκοκύπριους, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που έχουν τα κατοχικά στρατεύματα, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που διαίρεσαν την πατρίδα μας. Είναι η Τουρκία και είναι η Τουρκία που πρέπει, μετατρεπομένη σε υπόλογο, να κάνει τις υποχωρήσεις εκείνες, να αποσύρει τα στρατεύματά της, να αποσύρει τους εποίκους. Αλλά και στην Ευρώπη εναπόκειται για μία υποψήφια, όπως η Τουρκία, χώρα να επιβάλει, αξιώνοντας τα ίδια που ζητά από κάθε νόμιμο μέλος, δηλαδή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να συμβάλει έτσι ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί να συμβάλει στη λύση που θα δημιουργήσει τις προοπτικές ενοποίησης της πατρίδας μας, απελευθέρωσης της, αλλά ιδιαίτερα και όλα εκείνα τα συστατικά που θα δώσουν την προοπτική για προκοπή σε ένα λαό που, αν αφεθεί μόνος, μπορεί να ζήσει και να ευημερήσει», είπε.

Ανέφερε ότι «την ίδια ώρα, η δέσμευση και η υπόσχεσή μας απέναντι σε όσους σήμερα τιμούμε, που άδικα έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά, είναι πώς θα πολιτευτούμε με κριτήριο το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας, μέσα από τη συλλογικότητα και τον αλληλοσεβασμό, μέσα από την αξιοποίηση του κάθε Κύπριου πατριώτη, όπου ιδεολογικά και αν ανήκει, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό με έργα να τιμήσουμε τη μνήμη όσων σήμερα μνημονεύουμε».

Πηγή ΚΥΠΕ