Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα υποστηρίζει ο Λιλλήκας

Προβαίνοντας σε προκαταρκτικά σχόλια και εκτιμήσεις για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, εν αναμονή, όπως είπε, και της κατάθεσης των νέων εγγράφων από την Κυβέρνηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «διαπιστώνουμε, επίσης, ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά και σοβαρές παραλείψεις».

«Τα μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά άδικα. Πρόκειται για μια συνταγή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος και με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος διαπραγμάτευσης, ο χρόνος διαβούλευσης και ο χρόνος διαμόρφωσης μιας σοβαρής και ολοκληρωμένης πρότασης που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του τόπου μας αλλά και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «συμφωνούμε με κάποια μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να αποκοπεί ο 13ος μισθός και ότι δεν πρέπει να αποκοπεί η ΑΤΑ», εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι «η ΑΤΑ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να συνεχίσει να ισχύει μόνο για τους χαμηλόμισθους». Είπε ακόμη ότι «συμφωνούμε με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης».

«Πολλά από τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν πολλοί από εμάς προειδοποιούσαμε για τη μεγάλη ύφεση που επίκειτο. Αν κάποια μέτρα λαμβάνονταν έγκαιρα δεν θα οδηγείτο η κυπριακή οικονομία σε αυτή τη μεγάλη κρίση και δεν θα χρειαζόταν να καλέσουμε την Τρόικα», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία του με τη Κυβέρνηση «σε θέματα φιλοσοφίας αλλά και προσέγγισης».

«Πρώτον», είπε, «κακώς γίνονται αποκοπές από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα»,  και πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις στο μισθό τους, πολλοί δε εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και αρκετοί άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν στο σύντομο μέλλον την εργασία τους».

Χαρακτήρισε, ακόμη, ως «κοινωνικά άδικο» τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκοπές από τους δημόσιους υπαλλήλους. « Παρουσιάζεται το φαινόμενο χαμηλόμισθοι του κρατικού τομέα να συνεισφέρουν περισσότερο από υψηλόμισθους», είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση «να επανεξετάσει τις κλίμακες και τις αποκοπές με ένα πιο δίκαιο τρόπο».

«Εισηγούμαστε, επίσης, όπως γίνουν αποκοπές μισθών και επιδομάτων και από τα πολιτικά πρόσωπα και τους κρατικούς αξιωματούχους. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει να στείλει η Πολιτεία στους πολίτες», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «η πρόταση για φορολόγηση εταιρειών με βάση του κύκλου εργασιών τους θεωρούμε ότι θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Θεωρούμε ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβιώνουν μετά βίας κάνοντας πολύ χαμηλά κέρδη ή και καθόλου κέρδη».

«Με τις προτάσεις της Κυβέρνησης πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε απολύσεις προσωπικού ή θα αναστείλουν τις εργασίες τους. Σημειώνουμε ακόμα ότι –με βάση αυτές τις προτάσεις- ξένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να εγγραφούν αλλού», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι «διαπιστώνουμε και πολύ σοβαρές παραλείψεις στο κυβερνητικό έγγραφο σε σχέση με τις πρόνοιες του Μνημονίου που κατέθεσε η Τρόικα».

Η Τρόικα, όπως ανέφερε, «προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για την κατάθεση εσόδων από το Φυσικό Αέριο με στόχο να πληρώνονται τα δάνεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, ασφαλώς, είναι εκχώρηση κρατικής εξουσίας στην Τρόικα», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την κάθετη διαφωνία του με αυτή την πρόνοια διότι, όπως εξήγησε, «θα αφαιρέσει από την κυπριακή οικονομία τις προοπτικές που παρουσιάζονται από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας».

«Η δική μας πρόταση είναι όπως η Κυβέρνηση απορρίψει αυτό τον όρο και επιμένει ότι τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο θα πρέπει να διατεθούν για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Επιπλέον,  συνέχισε, «η Τρόικα στο Μνημόνιο της προβλέπει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκρίνεται από την ίδια. Αυτή», είπε, « είναι πρόνοια που παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η θέση μας, είπε, «είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται από την Κυβέρνηση και εγκρίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Θα μπορούσε», ανέφερε, «να γίνει αποδεκτό μόνο να υπάρχει διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικα για την τελική διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού», προσθέτοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εκχωρήσουμε στην Τρόικα ή σε οποιοδήποτε άλλο, τον τελικό λόγο για τον κρατικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «υπάρχει ο κίνδυνος μέσω παρεμβάσεων να περιορίζονται αναπτυξιακές και κοινωνικές δαπάνες που θα περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «ανάμεσα στις παραλείψεις της Κυβέρνησης είναι και η απουσία σχολιασμού του όρου της Τρόικας για τη δημιουργία ειδικού κανονισμού που να απαγορεύει στο κράτος μας την προσθήκη φοροαπαλλαγών ως αναπτυξιακά κίνητρα ή για την άσκηση οικονομικής πολιτικής».

«Μια τέτοια πρόνοια», προειδοποίησε, «θα θέσει την Κύπρο σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστικών χωρών μας, ιδιαίτερα στον Τομέα των Υπηρεσιών».

Όπως είπε, «στην περίπτωση που ανταγωνιστικές προς την Κύπρο χώρες διαμορφώσουν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων εταιρειών, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει την δυνατότητα να αντιδράσει και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της».

Η δική μας θέση, είπε, «είναι όπως η Κυβέρνηση διαμορφώσει ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων, συμπεριλαμβανόμενων και φορολογικών, για νέες αναπτυξιακές επενδύσεις στις υπηρεσίες, αλλά και για στήριξη των εξαγωγών μας».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θα αναμένουμε από την Κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα ώστε οι όποιες εξοικονομήσεις να είναι διαχρονικές. Αναμένουμε, επίσης, να δούμε τις προτάσεις της για τον τομέα της ανάπτυξης και θα τις σχολιάσουμε», συμπλήρωσε.

«Από δικής μας πλευράς», ανέφερε στη συνέχεια, «εντός των επόμενων λίγων ημερών θα αποστείλουμε στην Κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη δημιουργία σταθερών πόρων για τα δημόσια ταμεία».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι είναι εφικτό το Μνημόνιο να τεθεί ενώπιον του Eurogroup για ψήφιση στις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «πολύ φοβάμαι πως όχι».

«Αλλά και να καταστεί αυτό εφικτό, φοβάμαι πως τα πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα -για τα οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση – θα θέσουν τη δική μας τη πλευρά σε πολύ μειονεκτική θέση, έχοντας ως δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν μέρα με τη μέρα και πλησιάζει ο χρόνος που το κράτος μας δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία ακόμα και πλεόνασμα να υπήρχε και πάλι θα καταφεύγαμε στην Τρόικα λόγω των προβλημάτων με τις τράπεζες, είπε ότι «δυστυχώς όμως δεν καταφεύγουμε μόνο για τις τράπεζες, καταφεύγουμε και για τα δημόσια ταμεία».

«Το κράτος μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρέος το χρόνο και αυτό το χρέος δημιουργείται από την αύξηση των δαπανών του κράτους και από τη μείωση των εσόδων του λόγω της ύφεσης», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ