Ανοικτά ζητήματα για την Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup

 

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, που προετοιμάζει το σχέδιο της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή, που ήταν αναμενόμενη, δυσκολεύει την αποστολή του Προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καλείται να βρει μια διπλή συμφωνία, κατ΄ αρχήν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και στη συνέχεια με το ΔΝΤ.

Η αναζήτηση συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων αφορά το πρόσθετο ποσό της χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης, το οποίο εκτιμάται σε 30 δισ. ευρώ. Τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» με στόχο την αναζήτηση των χρημάτων είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των διμερών δανείων και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Επίσης εξετάζεται και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει ομολόγα στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας.

Αναφορικά με το ΔΝΤ η επίτευξη συμφωνία θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο διεθνής οργανισμός φαίνεται πως επιμένει για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, δηλαδή αυτών που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, κάτι που καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν αποδέχεται. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατο πολιτικά να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους. Συνεπώς, εάν το ΔΝΤ δεν βάλει νερό στα κρασί του, η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

 Όλα αυτά υποχρεώνουν τον κ. Γιούνκερ να επανασχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον τόνιζαν ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη θα συγκληθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup για τις 8 Νοεμβρίου με φυσική παρουσία των υπουργών οικονομικών, στις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό φαίνεται πλέον πιθανό, δεδομένου ότι στην μεθαυριανή τηλεδιάσκεψη είναι αδύνατο να επιτευχθεί συνολική λύση.

Τελευταία ημερομηνία για την έγκριση του ελληνικού «πακέτου» είναι η 12 Νοεμβρίου, όπου είναι προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.

Πηγή: ΚΥΠΕ