Ανησυχία ΠΟΕΔ για τα μέτρα

 

Η Γενική Συνέλευση της οποίας έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Τετάρτη στις 16.00 για ενημέρωση των 5500 μελών της Οργάνωσης και συζήτηση τρόπων αντίδρασης της.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γραμματέα της ΚΕ του Κινήματος Δημήτρη Παπαδάκη, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ με επικεφαλής τον ΓΓ Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, εξέφρασε «τις απόψεις και τις ανησυχίες» των δασκάλων σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία και κατέθεσε «τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς» τους αναφορικά με το διάλογο που διεξάγεται γύρω από τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα.

Ο Γραμματέας της ΚΕ  της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι για να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση θα πρέπει να υπάρξει και ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος, ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν έγινε όχι μόνο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά ούτε με τα ίδια τα κόμματα, ώστε να είναι όσον το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένα για τη συζήτηση.

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει διάθεση από όλους τους κοινωνικούς φορείς για να συμβάλουν για να εξέλθει ο τόπος μας από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει και νομίζω ότι με το σωστό διάλογο θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, φτάνει να υπάρξει ενημέρωση, διαβούλευση και να μπορέσουμε να είμαστε σε κοινό μέτωπο απέναντι στις προτάσεις της Τρόικα» είπε.

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ επανέλαβε ότι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών έχουν αποκλειστεί από τον κοινωνικό διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν είχαμε ποτέ το περιθώριο να εκφράσουμε σε αρμόδιους τις θέσεις μας και να συζητήσουμε όλα αυτά που μας αφορούν σε απόλυτο βαθμό και η εφαρμογή των οποίων θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει μια σοβαρότατη ανησυχία για τις επιπτώσεις ευρύτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην παρεχόμενη παιδεία την οποία προσφέρει στην κοινωνία το δημόσιο σχολείο» είπε.

Ερωτηθείς αν η ΠΟΕΔ έχει κάποιο πλάνο με βάση το οποίο θα κινηθεί ενόψει και του διαλόγου που διεξάγεται για την οικονομία, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε ότι «η εφαρμογή κάποιου πλάνου προϋποθέτει διάλογο, ωστόσο τέτοιο περιθώριο δεν υπήρχε».

Ανέφερε ότι η Οργάνωση έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση στην οποία τα μέλη της ΠΟΕΔ θα ενημερωθούν και αναλόγως θα ζητήσει εξουσιοδότηση για τη λήψη μέτρων ή για την εξέταση τρόπων αντίδρασης.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για τις ευθύνες των τραπεζών ο κ. Παπαδάκης είπε πως κατ’ επανάληψη η ΕΔΕΚ έχει τονίσει πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

«Βεβαίως υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στον τραπεζικό τομέα για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε ήδη ζητήσει αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση όπως τιμωρηθούν» ανέφερε, προσθέτοντας όμως  ότι «θα πρέπει να δείξουμε και εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία του τόπου και αυτό θα γίνει όμως μετά από εξυγίανση στον τραπεζικό τομέα και της ένδειξης της απαραίτητης εμπιστοσύνης. Θα πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να αποδείξουν ότι πρέπει να τυγχάνουν της απαραίτητης εμπιστοσύνης του κοινού με τις ενέργειες τις οποίες θα κάνουν».

«Εμφανείς οι συνέπειες της κρίσης στα σχολεία»

«Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει εμφανίσει τα πρώτα της σοβαρά συμπτώματα με ανέχεια και φτώχεια συγκεκριμένων παιδιών ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές που όντως δεν μπορούν οι οικογένειές τους να αντεπεξέλθουν και να καλύψουν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως ένα πρόγευμα», είπε απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΠΟΕΔ είναι σε επαφή με τις διευθύνσεις όλων των σχολείων και αυτά τα παιδιά έχουν εντοπιστεί , ενώ εξετάζεται και σειρά μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ευχόμαστε τα μέτρα της Τρόικα να μη μας φέρουν σε τέτοιο σημείο, που αυτό το πρόβλημα το οποίο σήμερα μετράται με συμπτώματα να είναι κάποτε καθολικής υφής» είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πηγή ΚΥΠΕ