ΑΟΖ: Λιλλήκας και ΔΗΣΥ ζητούν Τεχνοκρατική τεκμηρίωση


 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επειδή στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η κυπριακή κοινωνία, η προοπτική αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου αποτελεί ίσως τη μοναδική αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες, είναι κρίσιμο η διαδικασία αυτή, από τη φάση των αδειοδοτήσεων μέχρι τη φάση της διαχείρισης των εσόδων, να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και να τεκμηριώνεται επιστημονικά και τεχνοκρατικά.

«Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο θέμα αυτό χωρίς να έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία. Ούτε και έχει παρουσιάσει στο λαό ένα ολοκληρωμένο πλάνο, που να καθησυχάζει ότι οι όποιες αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός καλομελετημένου σχεδίου που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη και για την παρούσα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρεται.

Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την ελπίδα ότι για τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η Κυβέρνηση θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και την κοινωνία.

Λίλληκας και Οικονομίδης συμφώνησαν για τις προοπτικές των υδρογονανθράκων

Τις προοπτικές αξιοποίησης των κυπριακών υδρογονανθράκων συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας και ο καθηγητής στο Χιούστον και εμπειρογνώμονας σε θέματα Φυσικού Αερίου Μιχάλης Οικονομίδης.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν Γιώργος Λιλλήκας και Μιχάλης Οικονομίδης  αναφέρουν πως τα έσοδα από την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλύπτουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά για τη δημιουργία προϋποθέσεων αναπτυξιακών επενδύσεων κοινής ωφέλειας με σκοπό την μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών και την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση Γιώργος Λιλλήκας και Μιχάλης Οικονομίδης καλούν την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να μελετήσει τις δύο τεχνοκρατικές προτάσεις που κατέθεσαν για άμεση εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από το Οικόπεδο 12 και να τις αξιοποιήσει κατά τις τελικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Οπως αναφέρουν, οι προτάσεις τους συγκλίνουν επί της ουσίας, λειτουργούν εναλλακτικά, και προσφέρουν γρήγορη έξοδο από την κρίση. Συνοπτικά οι δύο άντρες προτείνουν όπως ιδρυθεί με Νόμο Κρατική Εταιρεία, η οποία θα έχει τα δικαιώματα στο Οικόπεδο 12 και η οποία είτε να προχωρήσει σε έκδοση εταιρικών ομολόγων συγκεκριμένης χρονικής διαρκείας με σκοπό την άντληση κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές, είτε να προχωρήσει σε μερική προσφορά μετοχών της σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές με τη μέθοδο της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (IPO) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με σύμβουλο έκδοσης μια πολυεθνική χρηματοοικονομική εταιρεία με μακροχρόνια εμπειρία.

«Αξιοποιώντας δηλαδή η Κυβέρνηση τα σύγχρονα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, μπορεί να εκμεταλλευθεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο 12, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την εξόρυξη του, η οποία θα γίνει σε 5 ή 6 χρόνια» εξηγούν στην κοινή δήλωση τους Γιώργος Λιλλήκας και Μιχάλης Οικονομίδης, αναφέροντας πως με βάση τις προτάσεις τους, η Κυβέρνηση μπορεί σε σύντομο χρόνο να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να διοχετευθούν για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, βελτίωση της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών, μείωση των δανειστικών επιτοκίων και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Λιλλήκας και Οικονομίδης αναφέρουν ακόμη πως θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά και θα εξαλείψουν τις αιτίες που δημιουργούν αυξητικές τάσεις στο Δημόσιο Χρέος, αλλά και να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των εσόδων από το Φυσικό Αέριο με βάση το νορβηγικό μοντέλο. «Η διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μας θα πρέπει να γίνει με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ώστε να δημιουργηθεί μια σοβαρή παρακαταθήκη η οποία θα συνεχίσει να αποδίδει έσοδα και στο μέλλον, ακόμα και μετά την εξάντληση των αποθεμάτων μας» προσθέτουν.