Αποφυλακίστηκε με όρους μέλος των “Πούσι Ράιοτ”

 

Η Κατερίνα Σαμούτσεβιτς, 30 ετών, είναι ελεύθερη, αλλά στα δύο άλλα μέλη των “Πούσι Ράιοτ”, την 24χρονη Μαρία Αλιόχινα και την 22χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα γνωστοποιήθηκε ήδη πως, για το υπόλοιπο της ποινής, ενδέχεται να μεταχθούν σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα της Σιβηρίας.

Οι τρεις γυναίκες, που κρατούνταν ήδη από τον Φεβρουάριο, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, στη Μόσχα, το θέρος, καθώς κρίθηκε δικαστικώς ότι “υπέπεσαν στα αδικήματα της βλασφημίας, του χουλιγκανισμού”, όταν προσευχήθηκαν δημοσίως στην Παναγία, στο ναό του Σωτήρα στη Μόσχα, “να εκδιώξει τον Πούτιν που, από θαύμα, βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή τόσα χρόνια, από την εκτελεστική εξουσία” της Ρωσίας.

Ο Πούτιν που ξεκίνησε τον Μάιο μια 6ετή αυτήν τη φορά προεδρική θητεία, δήλωσε για όλα αυτά : “εξοργισμένος”, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τρείς καταδίκες. “Τώρα, (μετά τη δημοσιότητα που είχε η δικαστική μας περιπέτεια), οι συμπολίτες μας ακούνε ευνοϊκότερα την τρίτη άποψη, την κρατάνε κατά νούν, αρκετοί μάλιστα έχουν διαφοροποιηθεί έναντι του Πούτιν. Το θέμα μας συζητήθηκε στην κοινωνία, κάτι που έχει σπουδαιότητα, προσωπικά δεν νοιώθω να είμαι χούλιγκαν” υπογράμμισε η Σαμούτσεβιτς, που θα διαμείνει στο διαμέρισμα μιας φιλικής οικογένειας, στη Μόσχα.

Η Μαντόνα είχε προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για την καταδίκη των τριών νεαρών καλλιτεχνών, τονίζοντας πως “οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι δυσανάλογες” σε σχέσεις με τις πράξεις, που τις οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Η Σαμούτσεβιτς διεκτραγώδησε, μετά από την αποφυλάκισή της, ότι “τις μέρες της δίκης επιστρέφαμε “σιδηροδέσμιες” στη μια το ξημέρωμα στη φυλακή, αλλά το εγερτήριο γινόταν στις 5.00 π.μ.” Η Σαμούτσεβιτς δεν έχει παιδιά και αφέθηκε με απόφαση εφέτη “ελεύθερη, με όρους”, ενώ οι εφέσεις των δύο συγκατηγορουμένων της, αν και έχουν παιδιά, απορρίφθηκαν.

 

Πηγή ΚΥΠΕ