Άρχισε στη Λευκωσία το Διεθνές Συνέδριο “Δύναμη του Ενός”

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών στο Συνέδριο, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, συμμετέχουν περίπου 200 άτομα που προέρχονται από 28 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), και την Κύπρο.

Μιλώντας εκ μέρους του δικτύου της κοινωνίας των πολιτών «Peace it Together», διοργανωτών του συνεδρίου, ο Bulent Kanol, εκτελεστικός διευθυντής του Management Centre of the Mediterranean, δήλωσε ότι η διαμόρφωση θετικής κοινωνικής αλλαγής αφορά τον κάθε πολίτη, αλλά απαιτεί επίσης όραμα και στρατηγικό προσανατολισμό.

«Εμείς πρέπει απλά να κοιτάξουμε γύρω μας σε αυτή την περιοχή για να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολη και επίπονη μπορεί να είναι η διαδικασία της αλλαγής εάν δεν υπάρχει όραμα και κατεύθυνση στις δράσεις μας», είπε ο κ. Kanol.

Η κ. Lisa Buttenheim, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο, δήλωσε ότι η ίδια, όπως και η ευρύτερη οικογένεια των ΗΕ, στηρίζει πλήρως τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου: «Η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της συμφιλίωσης. Η τόνωση της θετικής κοινωνικής αλλαγής κατά τη διάρκεια περιόδων δημοκρατικής μετάβασης. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής συζήτησης; Πώς μπορούμε να υψώσουμε τη φωνή μας;»

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα γινόταν μια ζωντανή ανταλλαγή ιδεών καθώς και δημιουργία νέων δικτύων, και ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ένα πιο δημοκρατικό, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, John M. Koenig, εξήρε την επιλογή της Κύπρου ως τοποθεσία διεξαγωγής του συνεδρίου, σε ένα νησί σταυροδρόμι στην περιοχή το οποίο τώρα «μας παρέχει την ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών».

Σημειώνοντας τη σημαντική δράση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, ιδιαίτερα σε περιόδους δημοκρατικής μετάβασης, τόνισε πως όχι μόνο βοηθούν στην ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου, αλλά συχνά επηρεάζουν και άμεσα την πολιτική.

Καθώς οι συμμετέχοντες ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν δουλειά, ο Πρέσβης των ΗΠΑ θύμισε τα λόγια της μεγάλης Αμερικανίδας ανθρωπολόγου Margaret Mead η οποία είπε «Μην αμφιβάλλετε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο – μάλιστα, είναι το μόνο πράγμα που έχει ποτέ επιφέρει αλλαγή».

Ο Antonio Vigilante, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για πολιτική δέσμευση ως προς την προώθηση και διασφάλιση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Το κλειδί, είπε, βρίσκεται στη δύναμη των πολλών «εαυτών».

Ο Jim Harmon, Διευθυντής του Γραφείου Μέσης Ανατολής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι το συνέδριο προσφέρει στους ανθρώπους στην περιοχή «μια φανταστική ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν όλους».

Οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο είναι όλοι συμμετέχοντες σε μια μετάβαση, σημείωσε η Kerstin Wittig, Διευθύντρια της Παγκύπριας Πλατφόρμας Αναπτυξιακών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Όλοι σας δημιουργείτε αλλαγή – αλλαγή στον εαυτό σας, αλλαγή στην κοινότητά σας, αλλαγή στην κοινωνία σας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ανάμεσά μας βρίσκονται εκπρόσωποι από χώρες που μόλις πρόσφατα πέρασαν μια εμπειρία μετάβασης, καθώς και εκπρόσωποι από χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία επίτευξης μιας περιεκτικής, ειρηνικής, δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας».

Η κ. Wittig είπε ότι «είμαστε εδώ για να ακούσουμε ο ένας την εμπειρία του άλλου, να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών».

Το δίκτυο κυπριακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών «Μαζί Για Την Ειρήνη» φιλοξενεί την πρώτη ετήσια διαπεριφερειακή διάσκεψη ανταλλαγής εμπειριών.

Στην προσπάθεια κατανόησης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση θετικής κοινωνικής αλλαγής, το συνέδριο θα επικεντρωθεί στα κοινά στρατηγικά θέματα αναφορικά με το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών σε καταστάσεις μεταβατικών σταδίων μεταξύ των δύο μεγάλων γεωγραφικών περιοχών και της Κύπρου καθώς και στην ανταλλαγή γνώσεων για προώθηση καινοτόμων τρόπων σκέψης πάνω στα κύρια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου και εγκαθίδρυση αειφόρων διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Το συνέδριο «Δύναμη του Ενός» υποστηρίζεται από τις το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), την Παγκύπρια Πλατφόρμα Αναπτυξιακών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (CYINDEP), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Friedrich Ebert, και την οργάνωση World Vision.

Πηγή: ΚΥΠΕ