Αστυνομική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στον ΟΣΕΛ

 

“Η Αστυνομία”, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, “προβαίνει σε σχολαστικές έρευνες και ανακρίσεις και, εάν και όταν κρίνει σκόπιμο να διενεργήσει περισσότερες έρευνες ή ακόμα να προβεί σε συλλήψεις, αυτό θα το πράξει με απόλυτη αντικειμενικότητα αλλά και αποφασιστικότητα”.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο σεμιναρίου στις εγκαταστάσεις της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, στη Λευκωσία, κατά πόσον πρόκειται για απάτη εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Παπαγεωργίου, δήλωσε: “Το παράπονο που έγινε σε εμάς είναι σίγουρα για πολύ μικρότερο ποσόν”.

“Τέτοιες υποθέσεις οικονομικής φύσεως”, δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, “είναι δύσκολες και παίρνουν χρόνο, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί και χρειαζόμαστε τη συμβολή και των συναρμόδιων υπηρεσιών, χρειάζεται να γίνει λογιστικός έλεγχος όχι από την Αστυνομία”.

“Η Αστυνομία”, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, “έγινε δέκτης ενός παραπόνου, μιας καταγγελίας, ότι πιθανόν να έγιναν καταχρήσεις στον ΟΣΕΛ και, αφού πήραμε τις σχετικές καταθέσεις, έχουμε προβεί σε δύο έρευνες και έχουν ληφθεί αρκετά έγγραφα, τα οποία αξιολογούνται”.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων για να δώσει περισσότερα στοιχεία που προέκυψαν από τις έως τώρα έρευνες, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι “είναι πολύ πρόωρο για να πούμε οτιδήποτε περισσότερο”.

Η καταγγελία στην Αστυνομία, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, αναφερόταν “σε κατάχρηση, ψευδείς λογαριασμούς, πλαστογραφίες ακόμα και ξέπλυμα χρήματος”.

“Εμείς”, πρόσθεσε, “θα διερευνήσουμε γενικά αυτούς τους λογαριασμούς, που έχουμε στα χέρια μας”.

Ερωτηθείς για το πώς ακριβώς γινόταν ενδεχομένως το ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: “Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, αυτές είναι οι ενδείξεις που βγαίνουν μέσα από κάποιες καταθέσεις και δεν είναι αποδείξεις ότι όντως έγιναν καταχρήσεις και ψευδείς λογαριασμοί ή πλαστογραφίες”.

“Διερευνούμε αυτά τα ενδεχόμενα, κατά πόσον έγιναν ψευδείς λογαριασμοί, πλαστογραφίες και κυκλοφόρησαν τα έγγραφα και ενδεχομένως να πήραν και τα χρήματα και εάν έγινε και ξέπλυμα χρήματος”, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση εάν εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού και για πόσα χρήματα γίνεται η έρευνα, συμφώνως της καταγγελίας, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι “σε μιαν περίπτωση αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ότι δυνατό να υπεξαίρεσε μερικές δεκάδες χιλιάδων ευρώ, ωστόσο δεν είναι η μόνη καταγγελία”.

“Έγιναν έρευνες στα υποστατικά, στα οποία κρίναμε ότι δυνατό να βρίσκαμε τεκμήρια και πήραμε”, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, “τα λογιστικά έγγραφα και κάποια άλλα τιμολόγια, τα οποία θα ελεγχθούν για να διαφανεί κατά πόσον οι υποψίες για τα αδικήματα, που έχω πει, όντως στοιχειοθετούνται”.

“Οι ενδείξεις”, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, “είναι ότι παρουσιάζονταν τιμολόγια για καύσιμα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν και για συντήρηση αυτοκινήτων, συντήρηση η οποία δεν γινόταν”.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο σεμιναρίου έρευνας, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετασχόντες είχαν την ευκαιρία να συνεργασθούν με τις κυπριακές αστυνομικές Αρχές και να γνωρίσουν και απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία.

Το πρόγραμμα GODIAC είναι πολυεθνικό, έχει διάρκεια από 1η Αυγούστου 2010 μέχρι 31η Ιουλίου 2013 και χρηματοδοτείται κατά 70%από το Action Grant, του εξειδικευμένου προγράμματος για την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς και του Γενικού Προγράμματος 2007 – 2013 της ΕΕ για την Ασφάλεια και Διασφάλιση των Αστικών Ελευθεριών, ενώ η Εθνική Αστυνομία της Σουηδίας, που συντονίζει το GODIAC, συνεισφέρει το 30% του συνολικού προϋπολογισμού, που ανέρχεται στα 1.206.431 ευρώ.

Τα αρχικά GODIAC αντιστοιχούν στις λέξεις της πρότασης “Καλή Πρακτική για Διάλογο και Επικοινωνία ως Στρατηγικές Αρχές Αστυνόμευσης Πολιτικών Διαδηλώσεων στην Ευρώπη και σκοπός του είναι η συνεισφορά στη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Αστυνομίας και  διαδηλωτών για διευκόλυνσης της διεύρυνσης και του σεβασμού στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στο δικαίωμα της διαδήλωσης.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 20 οργανισμοί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 12 αστυνομικών σωμάτων και επιτροπών από την Αυστρία, την Κύπρο, την Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και άλλων 8 ερευνητικών/ εκπαιδευτικών οργανώσεων από τη Γερμανία, τη Δανία, την Καταλωνία της Ισπανίας, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε χαιρετισμό του στους συμμετασχόντες στο σεμινάριο, που διεξήχθη από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκει “πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα την αποστολή της GODIAC”.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε εδώ στην Κύπρο”, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, “είναι τα αδικήματα κατά περιουσίας, διαρρήξεις, κλοπές και ίσως και μερικούς φόνους”.

“Στόχος μας, ως Αστυνομία”, δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, “είναι να προλάβουμε ή να διαλευκάνουμε ένα έγκλημα και, φυσικά, να προστατεύσουμε τους πολίτες”.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών Αρχών και άλλων εμπλεκομένων φορέων σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η καταστολή του εγκλήματος και η προστασία των πολιτών.

Στο κλείσιμο του διήμερου σεμιναρίου, ο Υποδιοικητής της ΜΜΑΔ, Κώστα Κωνσταντίνου, ενημέρωσε τους συνέδρους για την “επιτυχή”, όπως τη χαρακτήρισε, αστυνόμευση του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και της τουρκικής Φενέρμπαχτσε, στη Λευκωσία, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία της Αστυνομίας με τις ποδοσφαιρικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δύο ομάδων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθόλου φασαρίες, παρά τη διακίνηση πολλών λεωφορείων με φιλάθλους από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και την ασφαλή επιστροφή τους μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Από το Συντονιστή του προγράμματος GODIAC εκφράσθηκαν ευχαριστίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου για τη φιλοξενία και δόθηκε αναμνηστικό δώρο στον κ. Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ