Μπαρνιέ: “Περισσότερη Ευρώπη και επιστροφή στην ανάπτυξη”

Και αυτό επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση από το 2008 και κατά το τρέχον έτος περιμένουμε μηδενική και ενδεχομένως αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, επισημαίνοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και η Ενιαία Αγορά είναι τμήμα της λύσης, όχι του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στην Ενιαία Αγορά χρειάζεται να ενισχυθεί σημαντικά, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος, μέχρι την ολοκλήρωση της Προεδρίας της, “αλλά και μετέπειτα, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας ενεργούς στρατηγικής που θα αναζωογονεί την Ενιαία Αγορά και θα θέτει τις βάσεις για μια κοινωνικά αποδεκτή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.

Μιλώντας στο Συνέδριο για τα 20χρονα της Ενιαίας Αγοράς με θέμα «Ενιαία Αγορά για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ”Φιλοξενία”, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ενιαία Αγορά ως εφαλτήριο για να ανακτήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση, όμως, όπως είπε, να την αναβαθμίσουμε.

“Η Ενιαία Αγορά δεν είναι ακόμη τέλεια και θα πρέπει να την προσαρμόσουμε στις καινούργιες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Ευρώπης γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1992”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ενιαίας Αγοράς μπορεί να ενισχύσει κατά 2,6% το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε στην παρουσίαση τον περασμένο μήνα της δεύτερης Πράξης της Ενιαίας Αγοράς που στηρίζεται σε πυλώνες ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη θα ξεμπλοκάρουν το δυναμικό της νέας αγοράς και θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, πιο καινοτόμα, με λιγότερους αποκλεισμούς και πιο δίκαιη.

Για την ανάγκη προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης είπε ότι η εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού θα μειώσει το κόστος για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Όσον αφορά την καινοτομία, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση των νεοσυσταθεισών καινοτόμων επιχειρήσεων αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη τους, προσθέτοντας όμως, ότι μόνο το 2% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια σε σύγκριση με 14% στις ΗΠΑ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια που θα επιτρέψει τη συλλογή κεφαλαίων και επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ένας στους δύο νέους στην αγορά εργασίας είναι άνεργος με αποτέλεσμα λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη να επωφελούνται της κατάστασης, προτείνοντας απλοποιητικές λύσεις με προστατευτισμό και περισσότερα εμπόδια.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ενιαία Αγορά στους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις, που μεταξύ άλλων είναι καλύτερης ποιότητας προϊόντα, χαμηλότερες τιμές αγαθών και υπηρεσιών και ευκαιρίες στους Ευρωπαίους πολίτες να εργαστούν σε άλλα κράτη μέλη, σημειώνοντας ότι η Ενιαία Αγορά δημιούργησε 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 1992, ημερομηνία εφαρμογής της Ενιαίας Αγοράς, μέχρι το 2008.

Ανέφερε ότι αυτές οι ελευθερίες είναι μοναδικές για τα κράτη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι καμιά άλλη ομάδα χωρών δεν έχει ποτέ πετύχει στην ιστορία κάτι τέτοιο.

Σημείωσε δε ότι στην Κύπρο το 66% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και το 54% των εξαγωγών των υπηρεσιών πηγαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στην Ενιαία Αγορά χρειάζεται να ενισχυθεί σημαντικά, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

“Η Ευρώπη πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πειθώ για να δείξει ότι η Ενιαία Αγορά συντελεί στην κοινωνική πρόοδο και είναι επωφελής για τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις”, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, ότι η διαβούλευση και ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών καθώς και η αποτελεσματική παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ενιαία Αγορά και τη λειτουργικότητα της, προκειμένου αυτή να μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ανέφερε ότι τα νέα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της «Πράξης για την Ενιαία Αγορά ΙΙ» (Single Market Act II) δεν αποτελούν το τέλος αλλά απλώς τη συνέχιση της πορείας προς μια ολοκληρωμένη Ενιαία Αγορά και ανακοίνωσε ότι η ετοιμασία από την Κυπριακή Προεδρία του προσχεδίου Συμπερασμάτων έχει ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τα κράτη μέλη σε μία πρώτη συνάντηση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου την προσεχή βδομάδα, στις 26 Οκτωβρίου.

Μία από τις κύριες επιδιώξεις της κυπριακής Προεδρίας “είναι η έκδοση Συμπερασμάτων για τα νέα αυτά μέτρα που θα τεθούν για έγκριση ενώπιον του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας τον προσεχή Δεκέμβριο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η επικέντρωση σε τομείς με μεγάλη δυναμική και προοπτική ανάπτυξης θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εξάλειψη της μάστιγας της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αποτρέποντας έτσι τη συρρίκνωση του κοινωνικού ιστού της Ευρώπης”.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Malcolm Harbour εξέφρασε την ανάγκη η ΕΕ να συνδεθεί περισσότερο με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματα που έχουν στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εγχειριδίου για τα δικαιώματα πολιτών, οργανώσεων και επιχειρήσεων και σημείωσε ότι για να προχωρήσουμε στο μέλλον πρέπει να έχουμε προγράμματα στα οποία θα συμφωνούν όλοι οι εταίροι στην ΕΕ.

Ο κ. Harbour είπε ακόμη ότι η Ενιαία Αγορά είναι κρίσιμη γιατί στηρίζει οποιοδήποτε μέτρο ανάπτυξης στην Ευρώπη σε καιρούς μηδενικής ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τσιμεντώσουμε την Ενιαία Αγορά ώστε να κάνουμε την ΕΕ την πιο ανταγωνιστική αγορά στον κόσμο.

Σε ομιλία του για το ρόλο των επαγγελμάτων στην Ενιαία Αγορά, ο Επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Jurgen Tiedje είπε ότι το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ εξασφαλίζεται από τις επαγγελματικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι η Ενιαία Αγορά αναγνωρίζει τη σημασία των επαγγελμάτων, τα οποία ήταν πάντοτε η ατμομηχανή της Ενιαίας Αγοράς.

Ανέφερε επίσης ότι αν εφαρμόζονταν πλήρως οι κανονισμοί των υπηρεσιών αυτό θα ενίσχυε κατά 2% το ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι εκπαίδευση και υγεία αντιπροσωπεύουν πέρα του 50% της κινητικότητας στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης ή 50 εκ. άτομα έχουν περάσει μέρος της ζωής τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Σε ομιλία της, για το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Ευρωβουλευτής Μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Malgorzata Handzlik αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την κοινωνική ευθύνη ακόμη και αν αυτό έχει αντίκτυπο στα οικονομικά τους, προσθέτοντας ότι κάποιες επιχειρήσεις παραβλέπουν ακόμη την κοινωνική ευθύνη.

Ανέφερε επίσης ότι γύρω στα 11 εκ. άτομα απασχολούνται στην κοινωνική οικονομία και εξέφρασε την ανάγκη να ευκολυνθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση τους.

Είπε ακόμη ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις προώθησης της εταιρικής ευθύνης και κοινωνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ