Μπαρόζο: Ο Χριστόφιας είπε ότι θα χρειαστούν θυσίες


 

Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει τάχιστα συμφωνία για το Μνημόνιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την ιστορική διακήρυξη της Λεμεσού, στο Κέντρο Ευαγόρας και Κάθλιν Λανίτης, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Ήρθα εδώ για να δώσω ελπίδα», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο προσθέτοντας ότι «Εάν κατανοήσετε την κατάσταση, θα είστε ικανοί να ξεπεράσετε και τα προβλήματα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τις συντεχνίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Μπαρόζο στο Κελλάκι, δήλωσε ικανοποιημένος από την συζήτηση που έγινε και την κατανόηση την οποία επέδειξε ο κ. Μπαρόζο.

Ο κ. Χριστόφιας είπε”, τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ότι «δυστυχώς θα χρειαστούν θυσίες. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τρόικα και την ΕΕ για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο με όσο το δυνατόν λιγότερα επώδυνα μέτρα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού με ΕΕ» και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κύρια πηγή προβλημάτων προέρχεται από τις τράπεζες. 

Σε ερώτηση  για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισαν ότι στόχος είναι η συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ακόμη ότι η ομάδα κρατών που ονομάζεται «Φίλοι της Συνοχής» που ζητούν περισσότερα κονδύλια στα κράτη-μέλη και η ομάδα «Φίλοι για την πιο σωστή πολιτική δαπανών της Ένωσης» θα πρέπει να μετατραπούν σε «Φίλους της Ευρώπης», προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός επί της πρότασης της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Ευρώπη έκανε πρόοδο και αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Λουξεμβούργου, και υπογράμμισε ότι αυτός ο μηχανισμός θα ήταν «αδιανόητος» στο παρελθόν.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λεμεσού, ενώ ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η υπογραφή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη ναυτιλία και πρόσθεσε ότι η θαλάσσια πολιτική μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για το τουρκικό εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι επικρίνει συνεχώς την Τουρκία για την πολιτική της και ότι από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος επικοινωνεί συνεχώς με τον κ. Μπαρόζο για αυτό το θέμα. «Ελπίζω να μην με έχει βαρεθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «όντως υποκείμεθα σημαντικότατη ζημιά και το υποδεικνύουμε αυτό στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «πολύπλοκο ζήτημα» που αφορά τις κυπρο-τουρκικές σχέσεις.

Επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για λύση του Κυπριακού και για μια επανενωμένη Κύπρο, σημειώνοντας ότι «για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν πολιτική βούληση».