Χριστόφιας: Η Ιταλία μας στηρίζει στο θέμα της ΑΟΖ


 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είχα, ως αναμενόταν, μια πολύ φιλική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Μόντι, με τον οποίον έχουμε ανασκοπήσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εκφράσαμε από κοινού την ικανοποίησή μας για το επίπεδο των διμερών σχέσεων. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων, καθώς και των εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.

Έχω ενημερώσει για το Κυπριακό και συζητήσαμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τη θέση της Κύπρου (στο θέμα αυτό, αλλά και για τη θέση της και ως Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ). Την ίδια ώρα ανταλλάξαμε κυρίως απόψεις για τα προβλήματα που μας ‘καίνε’ από κοινού: την οικονομική κρίση και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώρες μας.

Έχουμε διαπιστώσει πρώτα το συντονισμό που υπάρχει μεταξύ των Υπουργών μας στις διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί διότι έχουμε κοινές απόψεις και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για το Κοινό Σύστημα Ασύλου και για διάφορα άλλα ζητήματα.

Είμαι στην ευχάριστη θέση, επίσης, να πω ότι είχα την υπόσχεση ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Ευχαρίστησα, επίσης, και ζήτησα να συνεχιστεί μια στάση αρχών της Ιταλίας στο κυπριακό πρόβλημα.

Είμαι ικανοποιημένος πραγματικά από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ήταν πολύ φιλική, και βλέπουμε μπροστά».

Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό Μόντι, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά, συμμετείχαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη κ. Λεωνίδας Μαρκίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την άφιξη του Προέδρου Χριστόφια και της συνοδείας του στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.