Χριστόφιας και Ολάντ για Κυπριακό και οικονομία

Οι δηλώσεις αυτέ έγιναν με την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον Πρόεδρο Χριστόφια υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας στην οποία παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Μάριος Λυσιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στο Λούβρο.

Πρώτο θέμα που τέθηκε, είπε ο κ. Ολάντ είναι οι συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ Κύπρου και τρόικας όσον αφορά μια συμφωνία στα δημοσιονομικά θέματα.

“Είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι φυσικά η Γαλλία στηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ξεπεράσει τις τραπεζικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και να επανέλθει γρήγορα στην ανάπτυξη”, σημείωσε.

Δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε, συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος, είναι η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ.

“Το επόμενο Συμβούλιο, αυτό του Νοεμβρίου, θα πρέπει να συζητήσει τα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την οικονομία και φυσικά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι μια λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να επαναχρηματοδοτήσει αυτό τον τομέα, να διασφαλίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική”, τόνισε.

Το τρίτο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε, είπε ο κ. Ολάντ, είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Επανέλαβα στον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε, ότι επιθυμούμε να επανέλθουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε στον Πρόεδρο Χριστόφια τα φιλικά αισθήματα της Γαλλίας και την επιθυμία να συσφιχθούν οι πολύ καλές πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

“Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές και ευνοϊκές προοπτικές όσον αφορά το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Σε ένα πνεύμα διαφάνειας και ανταγωνισμού, οι γαλλικές εταιρίες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι καλά και να υπάρχουν ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας”, πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος έχει αφιερώσει χρόνο για τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Παρίσι για τα εγκαίνια έκθεσης, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Και μόνο, είπε, το ότι η έκθεση ανοίγει στο Λούβρο είναι απόδειξη των στενών πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου οι οποίες χρονολογούνται εδώ και μερικούς αιώνες.

“Η δήλωσή του με εκφράζει απόλυτα, αυτά είναι τα θέματα που έχουμε συζητήσει και έχει διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ και για τα μέτρα που είναι επείγον να πάρουμε ούτως ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής στη κάθε χώρα ξεχωριστά και στην ΕΕ γενικότερα”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ομολογώ ότι ασκείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχει μπροστά της πολύ δύσκολα καθήκοντα: να συμβιβάσει διαφορετικές θέσεις κρατών μελών της Ένωσης αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ένωσης για το οποίο επείγει να εξευρεθεί λύση και να εγκριθεί διότι είναι μέσα από αυτό που θα επενδύσουμε γα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις που είναι σε ψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό, σημείωσε, μόνο ικανοποίηση μπορώ να εκφράσω.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το μόνο που μπορώ να πω είναι να ευχηθώ επιτυχία στις γαλλικές εταιρείες οι οποίες διαγωνίζονται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Είπε επίσης ότι «η Κύπρος είναι ευγνώμων στη Γαλλική Δημοκρατία για την ανιδιοτελή και πολύ συνεπή στήριξη που προσφέρει στη χώρα μας μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στηρίζοντας τις προσπάθειες μας για επανένωση της πατρίδας μας, για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής και αδελφικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, όλων των κατοίκων αυτής της μικρής αλλά πολυπολιτισμικής χώρας, της Κύπρου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο αναφορικά με τις συζητήσεις με την τρόικα σε σχέση με τη βοήθεια προς την Κύπρο, ο κ. Ολάντ είπε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος συζητά με την τρόικα και ο στόχος είναι στο προσεχές Eurogroup να εξευρεθεί η καλύτερη λύση όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη».

Πηγή: ΚΥΠΕ