Χριστόφιας: Νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη


Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και οι επικεφαλής των κυριότερων ενώσεων εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΕ.

Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκε η καθοριστική συμβολή που μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι προς την ταχύτερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό της θητείας της, έχει θέσει εξαρχής στις κορυφαίες προτεραιότητες της την ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και την εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

«Είμαι ευτυχής διότι η σημερινή μας συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους συμβάλλει ακριβώς, με ουσιαστικό τρόπο σε αυτή μας την προτεραιότητα», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Οπως είπε, «κοινός μας στόχος παραμένει η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που σήμερα βλέπει το μέλλον της με ζοφερή προοπτική».

Εξέφρασε τη θέση ότι η διοργάνωση της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται υπό συνεχιζόμενες αβέβαιες και δύσκολες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές.

Σημειώνοντας ότι τα στοιχεία στην ΕΕ δεν παρουσιάζουν μια αισιόδοξη εικόνα, δεδομένης της ψηλής ανεργίας, ανέφερε ότι είναι πια κοινή η διαπίστωση ότι οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας έχουν αποδειχτεί ως ανεπαρκείς λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων παραμένει ουσιαστικό στοιχείο στην επιτυχημένη διαμόρφωση και εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι η Συνάντηση ήταν πολύ σημαντική ειδικά σε αυτή την περίοδο κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερές της κρίσεις.

Εστειλε επίσης μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης ότι η Κομισιόν γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθος της κατάστασης και ότι εργάζεται σκληρά, μαζί με τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους για την εξεύρεση λύσεων.

Η ΕΕ, είπε ο κ. Μπαρόζο, έλαβε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης και είναι καθήκον της να εργαστεί με αποφασιστικότητα για να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 25 εκατ. άνεργοι, με την ανεργία να είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα ανάμεσα στους νέους.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», είπε ο κ. Ρομπέι, ότι η προώθηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί την κύριά μας προτεραιότητα.

Όπως είπε, το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Ρομπέι.

Εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων ζήτησε να αλλάξει πορεία η ΕΕ γιατί η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι επωφελούνται από την κρίση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η συνέχιση της λιτότητας είναι καταστροφική και ότι το 2013 προβλέπεται να είναι το ίδιο σκληρό από κοινωνική και οικονομική άποψη.

«Προτείνουμε να επανέλθουμε στο πνεύμα του κοινωνικού συμφώνου που γέννησε τη νέα Ευρώπη μετά την καταστροφή του παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα απέχουμε κατά πολύ από αυτό», είπε ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων συνδικαλιστών.

Πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα θα καλέσουν τους Ευρωπαίους για μια ημέρα δράσης σε όλη την ΕΕ με συγκεντρώσεις και απεργίες και ζήτησε όπως  αυτό να το αντιληφθούν όλοι ως ένα θετικό μήνυμα.

«Θέλουμε λύσεις για να βγούμε από την κρίση που πλήττει εκατομμύρια Ευρωπαίους», συνέχισε.

Ο ΓΔ της BusinessEurope, εκπροσωπώντας τους εργοδότες, είπε ότι επείγει η επίλυση της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση,  για τα μέτρα για προστασία της ευρωζώνης κα.

Πρέπει, είπε, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ανάπτυξη του 0,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ δεν φτάνει, υπογράμμισε, λέγοντας ότι πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα να ληφθούν σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο σε εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

«Θέλουμε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, έχουμε προσέξει μεγάλες βελτιώσεις σε διάφορες χώρες. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία και να υπάρξει περιορισμός των δημοσίων δαπανών», είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι η ανάπτυξη θα επέλθει χάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική.

Καταλήγοντας, είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να απεργήσουν αλλά ζήτησε να μην βάλουν στο στόχαστρό τους τις επιχειρήσεις.

Το μήνυμα που έστειλε η Κοινωνική Σύνοδος είναι ότι η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να συμβάλει στο να δοθεί μια νέα ώθηση στην προσπάθεια για μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας. 

Οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν μια αρμόζουσα συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό των εθνικών σχεδίων μεταρρύθμισης και στην υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση θεσπίστηκε με Απόφαση του Συμβουλίου το 2003 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Συνέρχεται τακτικά πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Οκτωβρίου και του Μαρτίου. 

Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της εκάστοτε προεδρίας του Συμβουλίου και των δύο επόμενων προεδριών (αυτή τη φορά: Κύπρος, Ιρλανδία, Λιθουανία), συνοδευόμενοι από τους αντίστοιχους υπουργούς απασχόλησης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση. 

Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων συμμετέχουν οι Πρόεδροι/Γενικοί Γραμματείς των κυριότερων ευρωπαϊκών οργανώσεων των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι εργοδότες εκπροσωπούνται από την BusinessEurope, και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ