Χριστόφιας: Στηρίζουμε και προωθούμε τον αγροτικό κόσμο

 

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου:

Οι εγκαταστάσεις που εγκαινιάζουμε απόψε είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς μιας κυπριακής οικογένειας η οποία έχει επιλέξει να ριζώσει στη γη των προγόνων της, και δίνει καθημερινά τη μάχη για επιβίωση στην αγροτική σας κοινότητα.

Μέσα από τον αγώνα αυτό και με παραδοσιακές συνταγές, βασισμένες στην οικογενειακή συνέργεια τα αποτελέσματα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα.  Τα αποτελέσματα τα διαπνέει η αγάπη και το μεράκι για τις παραδόσεις του τόπου μας. Το εργαστήριο της Χαρούλας Γεωργίου εξειδικεύεται στην επεξεργασία οπωροκηπευτικών για την παραγωγή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και χυμών με βάση τα τοπικά αγνά υλικά της περιοχής του Αρακαπά.

Η μονάδα έτυχε χορηγίας ύψους €47.856 στα πλαίσια του Σχεδίου για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Μέτρο στοχεύει μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση πρώτων υλών γεωργικής προέλευσης, στη βελτίωση του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, στη διατήρηση και προώθηση παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.  Βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές με έμπρακτη αναγνώριση του πολυλειτουργικού ρόλου του αγρότη, ως προστάτη της υπαίθρου και της φύσης.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εφαρμόζει παρόμοιο Σχέδιο από το 2004 και μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί χορηγίες ύψους €28 εκατ. σε 237 επιχειρήσεις (υφιστάμενες και νέες), οι οποίες έχουν δημιουργήσει 831 νέες θέσεις απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση μας γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της υπαίθρου και εκτιμά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ειδικά μέσα στις δεδομένες συνθήκες που επιβάλει η διεθνής οικονομική κρίση. Στόχος μας ήταν και παραμένει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα κοιτάζοντας μπροστά για τη δημιουργία ενός αειφόρου και καινοτόμου πλαισίου προόδου για τον αγροτικό κόσμο. Αγωνιζόμαστε καθημερινά προκειμένου ο αγροτικός μας κόσμος να βρει μέσα στην κυπριακή κοινωνία τη θέση που του αρμόζει.

Η Κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ συγκεκριμένες δράσεις στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και δημιουργίας καλύτερων προοπτικών για την ύπαιθρο. Η συνολική χρηματοδότηση των αγροτών μας κατά τα έτη 2008-2011 ήταν περίπου €497 εκατομμύρια εκ των οποίων τα €187 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα €310 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, καταβλήθηκαν σημαντικά κονδύλια από εξοικονομήσεις που έγιναν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας και καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις για ζημιές που επισυνέβησαν τα έτη 2006 έως 2009 και αφορούσαν 5.500 αγροτικές οικογένειες. Το εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών είναι ένα απτό παράδειγμα της στήριξης αυτής.

Η στήριξη της Κυβέρνησης όμως δεν έχει αναλωθεί μόνο μέσα από την οικονομική στήριξη των αγροτών μας αλλά εκφράζεται έμπρακτα με την αλληλέγγυα παρουσία μας εκεί και όπου μας καλεί ο αγροτικός κόσμος. Είναι για τούτο, που μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο, πρόθυμα αποδέχτηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια του εργαστηρίου αυτού. Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι εδώ σήμερα, ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα στους ανθρώπους που συνεχίζουν με μόχθο, με θυσίες, και ακόρεστη αγάπη, μια παράδοση αιώνων.

Συγχαίρω την Χαρούλα και την οικογένεια της για την σκληρή δουλειά που κατέβαλαν για να γίνει αυτό το εργαστήριο πραγματικότητα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία.