Χριστόφιας: Θέλουμε να υπογράψουμε το μνημόνιο άμεσα


 

Ερωτηθείς εάν αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία να υπογράψει το γρηγορότερο δυνατό το μνημόνιο με την  Τρόικα, είπε ότι «μα θέλουμε να υπογράψουμε το γρηγορότερο δυνατό το μνημόνιο. Δεν είναι θέμα πίεσης, είναι η ζωή που πιέζει».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως Κυβέρνηση ούτε προσπαθήσαμε ούτε θελήσαμε να καθυστερήσουμε. Είναι μια διαδικασία η οποία λειτούργησε με δυσχέρειες. Δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να δημιουργήσω μια νέα συζήτηση, δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου, τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι ως εθνική αντιπροσωπεία στην ολοκλήρωση της δικής μας αντιπρότασης προς την Τρόικα, διότι ουσιαστικά αρχίζουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα», είπε.

Σημείωσε ότι έλαβε χώρα ο κοινωνικός διάλογος, συναντήσεις με τους εργοδότες, με τα συνδικάτα, με τα πολιτικά κόμματα, ενώ με τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν μια συνεχόμενη συνάντηση, αυτό έγινε στο υψηλότερο επίπεδο για να θέσει ο καθένας τις στρατηγικές του επιδιώξεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

«Έγιναν δυο-τρεις συσκέψεις και ευελπιστώ ότι πηγαίνοντας πίσω στην Κύπρο θα έχω στο χέρι μου το τελικό αποτέλεσμα», συνέχισε.

Σε ερώτηση εάν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη της Τρόικας, είπε πολύ σύντομα, προσθέτοντας ότι «αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί όμως να είναι και την άλλη βδομάδα».

Θα θέλαμε “χθες” να λειτουργήσει ο ESM 

Το θέμα για το αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, δεν έχει ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όποτε και αν εξεταστεί το θέμα αυτό, για την Κύπρο θα είναι αργά. «Εμείς έχουμε άμεση ανάγκη εδώ και τώρα», είπε.

Οπως τόνισε , η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα ήθελε την εφαρμογή αυτών των μέτρων ήδη από «χθες». Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος θα διεκδικήσει την αναδρομική ισχύ του μηχανισμού.

Αναφερόμενος στον στόχο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συμφωνία επί του νομοθετικού πλαισίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις Τράπεζες μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, είπε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός άμεσα.

Χρειάζεται χρόνος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για να εγκριθούν διάφοροι νόμοι για να λειτουργήσει ο Μηχανισμός, «και αυτό εμάς δεν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα».

«Οπως είναι τα πράγματα με τις κυπριακές τράπεζες εμείς θα θέλαμε χθες να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός», είπε. 

«Έθεσα και εγώ αυτά τα ερωτήματα, χωρίς να πάρω θετική ή αρνητική απάντηση, αν και υπήρξε ανταπόκριση» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι, όποτε και αν εξεταστεί το θέμα, για την Κύπρο θα είναι αργά, αφού ήδη έχουν δοθεί δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος ως δόση για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Αύριο θα δει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο στο Προεδρικό το διοικητή της ΚΤ στις 11πμ. 

Ακολούθως, ο διοικητής θα έχει μεταξύ 3μμ-7μμ τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους υποψήφιους προέδρους. 

Κυβέρνηση και κόμματα διαφωνούν κάθετα με πολλές από τις τεχνικές ρυθμίσεις που προτείνει η τρόικα, όπως η άμεση αύξηση του core tier 1 των τραπεζών στο 10%, η αλλαγή του υπολογισμού του δείκτη ρευστότητας και η εισαγωγή περιορισμού σε επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. 

Η Κεντρική κρατά κλειστά τα χαρτιά της στα θέματα αυτά και έχει ανακοινώσει ότι θα τα συζητήσει από κοινού με την τρόικα.