Χριστόφιας: Το ΠΔΠ κύριο εργαλείο επενδύσεων στον ευρωπαϊκό χώρο

 

Είναι ισχυρή η άποψή μας ότι θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε, ιδιαίτερα υπό την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ένα προϋπολογισμό που θα λειτουργήσει ως κύριο εργαλείο μαζικής κλίμακας επενδύσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασφαλώς επιβάλλεται να υπάρχει δέσμευση και αμοιβαία ευθύνη απ’ όλα τα κράτη-μέλη για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτή η διαδικασία, όμως,  πρόσθεσε, «πρέπει να είναι διαλεκτική, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους και της κάθε περιοχής και να επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ σε διάστημα κατά το οποίο έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, λέγοντας ότι «έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη αυτό που από την αρχή τονίζαμε». Ότι, δηλαδή, πρόσθεσε, «η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης δεν πρόκειται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, όπως ορισμένοι κύκλοι με κακεντρέχεια διέδιδαν».

Αναφερόμενος στην κρίση, εξέφρασε τη θέση ότι «το πιο σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο ο καθένας μπορεί αβίαστα να καταλήξει είναι πως οι αγορές δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, γιατί αυτό απολήγει σε βάρος των κοινωνιών και των χωρών».

«Οι ανεξέλεγκτες αγορές, που λειτουργούν χωρίς κανόνες και εποπτεία, είναι άπληστες και ανάλγητες», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα και δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό».  Όπως ανέφερε, «το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη κρατικού και θεσμικού ελέγχου, καλύπτεται από κερδοσκόπους που δρουν με ιδιαίτερη ταχύτητα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, «αποδείχθηκε ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται προς όφελος της κοινωνίας, όπως υποστηρίζουν οι θεωρητικοί της πλήρους ελευθερίας των αγορών, που ισοδυναμεί με ασυδοσία. Αντίθετα! Ρυθμίζουν και φέρνουν στα δικά τους μέτρα τις εθνικές οικονομίες και κατά επέκταση, τις ίδιες τις χώρες».

Οι ανεξέλεγκτες αγορές, είπε, «οδήγησαν τις οικονομίες από την ανταλλαγή προϊόντων της πραγματικής οικονομίας διαμέσου του αντίστοιχου χρήματος, στην ανταλλαγή χαρτιών, των περίφημων «paper money». Λεφτών, χωρίς αντίκρισμα».

«Η οικονομική κρίση άρχισε ως χρηματοπιστωτική κρίση, εξελίχθηκε σε κρίση χρέους και τελικά κατέληξε να είναι ολόπλευρη κρίση του ίδιου του συστήματος», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «ήταν, πρέπει να πούμε, από την αρχή κρίση του συστήματος, όχι μόνο οικονομική αλλά και κρίση θεσμών και αξιών». Όσα μέσα, συμπλήρωσε, «κι αν έχουν χρησιμοποιηθεί, αυτή η ολόπλευρη κρίση ακόμα συνεχίζει να καλπάζει». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «το τραγικό δυστύχημα, όμως, είναι ότι το μεγάλο, το καταστροφικό κόστος της κρίσης το πληρώνουν εκατομμύρια πολιτών στην ΕΕ και όχι μόνο».  

Αναφέρθηκε και στα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, λέγοντας ότι «ροκανίζουν το κοινωνικό κράτος και υποσκάπτουν το μοντέλο κοινωνικής ευημερίας που αναπτύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 60 χρόνια». Πέραν τούτου, είπε, «οι πολιτικές λιτότητας προκαλούν περαιτέρω ύφεση στις οικονομίες και τις ρίχνουν σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούν εύκολα να εξέλθουν».

«Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μου πως δεν μπορεί να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές χωρίς να υπολογίζεται το κοινωνικό κόστος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται για χάρη της οικονομίας, αλλά ο πλούτος που παράγεται πρέπει να στηρίζει το κράτος πρόνοιας και τις εύλογες ανάγκες των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια εξαιτίας της κρίσης ολοένα και περισσότερο κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στου ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την προοπτική της πορείας ενοποίησης της Ευρώπης.

«Οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συλλογική προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και συνάμα αποτελεσματικά τα πολλαπλά αίτια που προκάλεσαν αυτή την άνευ προηγουμένου πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «οι απλοί πολίτες των κρατών μελών της Ένωσης είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις εγγενείς θεσμικές αδυναμίες που, όπως αποδείχθηκε, βαρύνουν τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ότι «οι συντηρητικές, κεντροδεξιές δυνάμεις, που τότε κυριαρχούσαν στην Ευρώπη, δεν προέκριναν, παρά τις δικές μου προτροπές, τη δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης ταυτόχρονα με τη νομισματική ένωση».

Βεβαίως, ανέφερε, «το θεσμικό κενό που δημιουργήθηκε τότε υπήρξε καταλυτικής σημασίας για τη μη ενάσκηση του ορθού εποπτικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη και ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε τα σοβαρότατα επιγεννήματα των πολιτικών κενών του χθες».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης σε ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ευρώπη καθώς και κοινό σχέδιο προβληματισμού για το μέλλον της ΕΕ  έντεκα Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με το ερώτημα «qvo vadis Europa?».

«Η δική μου τοποθέτηση στο φιλοσοφικό αλλά συνάμα ιδιαίτερα επίκαιρο πολιτικό ερώτημα είναι πρωτίστως πολιτική και πηγάζει από την πενταετή έντονη ανάμειξή μου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται και είναι ανάλογο όχι μόνο από το βαθμό της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης των κρατών μελών, αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενοποίησης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ιδιαίτερα υπό τις παρούσες κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, η οδός της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ή περισσότερων ταχυτήτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση του οράματος για μια ενωμένη Ευρώπη».

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «θα πλήξει και θα ακυρώσει βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οράματος όπως είναι η κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά και βασικών διαδικασιών όπως είναι η συνδιαμόρφωση πολιτικών».

«Ασφαλώς, επιβάλλεται να υπάρχει δέσμευση και αμοιβαία ευθύνη απ’ όλα τα κράτη-μέλη για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία, όμως, πρέπει να είναι διαλεκτική, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους και της κάθε περιοχής και να επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι λόγω των δυσκίνητων μηχανισμών του ευρωπαϊκού πεδίου αλλά και τις ανομοιογενείς προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών οποιεσδήποτε σπασμωδικές, μεμονωμένες κινήσεις αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να οδηγήσουν σε διάσπαση της θεσμικής ενότητας της Ένωσης.

Κατά τη δική μου αντίληψη, ανέφερε, «είναι σημαντικό όπως χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα που παρέχει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο με στόχο την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καλύπτοντας τις θεσμικές εγγενείς αδυναμίες εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τραπεζική Ενωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα προωθήσει τα ζητήματα αυτά κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο της θητείας της».

Μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η συμφωνία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014 – 2020, που ουσιαστικά αποτελεί τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε.

«Σ’ αυτό επιμερίζουμε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό υπηρετεί την άλλη σημαντική προτεραιότητα που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία, για προώθηση και στήριξη της κοινωνικής συνοχής της ΕΕ».

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «για την πραγμάτωση αυτών των δύο προτεραιοτήτων εργαζόμαστε πολύ εντατικά και θα ’λεγα ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

«Σημειώνουμε με ικανοποίηση και υπερηφάνεια τα κολακευτικά σχόλια και τους επαίνους που όλοι επιδαψιλεύουν στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου και υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη αυτό που από την αρχή τονίζαμε».

Ότι, δηλαδή, συμπλήρωσε, «η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης δεν πρόκειται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, όπως ορισμένοι κύκλοι με κακεντρέχεια διέδιδαν».

Άλλωστε, διευκρίνισε, «η Κύπρος προσέφυγε στο Μηχανισμό όχι σαν αποτέλεσμα των δημοσιονομικών της δεδομένων, αλλά λόγω της κατάστασης του τραπεζικού της συστήματος που είναι σοβαρά εκτεθειμένο στην ελληνική οικονομία».

«Η περίπτωση της Κύπρου είναι η ίδια με τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας», ανέφερε. Προς αυτό επικαλέστηκε σχετική αναφορά του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες στο συνέδριο.

 «Το δικό μας πολιτικό όραμα για την Ευρώπη είναι ένα προοδευτικό όραμα που συνδέει την πορεία της Ε.Ε. με μια Καλύτερη Ευρώπη όπου οι λαοί της θα ζουν σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «η δική μας ευθύνη σήμερα, ως Προεδρία του Συμβουλίου, είναι να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να κάνουμε την Ευρώπη καλύτερη για τους πολίτες της».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια «αυτό έχει να κάνει, βεβαίως, με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η Ένωση». Των αξιών, είπε, «της ισότητας και ισονομίας, του πλουραλισμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

«Καλύτερη Ευρώπη σημαίνει πρωτίστως, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να φαίνεται ότι στηρίζει ή ενδιαφέρεται μόνο για την επιχειρηματικότητα, το τραπεζικό σύστημα και την ανταγωνιστικότητα». Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι στο τέλος της ημέρας, οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης που έχουν εκχωρήσει μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας σε υπερεθνικά όργανα με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Ευρωπαίους».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «αντικειμενικά, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης η Ε.Ε. ασχολείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τις κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές ή καλύτερα με τις οικονομικο-κοινωνικές πολιτικές». Λιγότερη σημασία, πρόσθεσε, «δίνεται στην πολιτισμική και πνευματική δημιουργία, που είναι πολύ σημαντική για την ουσιαστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Σημείωσε ότι «μέσα από αυτή τη δημιουργία, οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να ανανεώσουν και να ενισχύσουν το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη». Μπορούν, είπε, «να έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο και η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε παράλληλα ότι «εάν δεν καταφέρουμε ως ηγέτες της Ευρώπης να διασφαλίσουμε συνθήκες προστασίας της κοινωνικής συνοχής, τότε αυτό που εύγλωττα αποκαλείται «δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ, και αφορά ουσιαστικά την αποστασιοποίηση των Πολιτών από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, όχι μόνο θα συνεχίσει να διευρύνεται αλλά θα καταστεί καταλυτικός παράγοντας ανεπανόρθωτης διάβρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Κατά την άποψή μου, το μείζον για να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφική προοπτική για το μέλλον της Ένωσης, είναι η δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του ΠΔΠ, λέγοντας ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση του καθήκοντός μας ως τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου διαχειριζόμενοι το πολύ καυτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020».

«Είναι ισχυρή η άποψή μας ότι θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε, ιδιαίτερα υπό την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ένα προϋπολογισμό που θα λειτουργήσει ως κύριο εργαλείο μαζικής κλίμακας επενδύσεων στον ευρωπαϊκό χώρο», τόνισε.

Εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί ως επένδυση προς όφελος των πολιτών, και ειδικότερα προς όφελος των νέων ανθρώπων που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Έχουμε ανάγκη, είπε, «από ένα προϋπολογισμό που θα διαφυλάσσει την Πολιτική Συνοχής στην Ένωση, μια Πολιτική που έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία της για την ουσιαστική σύγκλιση στην Ευρώπη».

«Πάνω από όλα, χρειαζόμαστε ένα προϋπολογισμό που να συνάδει με τις πολιτικές μας διακηρύξεις, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια «ο προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας θα αποτελέσει εξέταση πολιτικής αξιοπιστίας για όλους μας και θα θέσει υπό τη βάσανο της δοκιμασίας τις πολιτικές μας δεσμεύσεις για δημιουργία και πάλι, το συντομότερο δυνατόν, συνθηκών ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρώπη».

Με μήνυμα αισιοδοξίας έκλεισε την ομιλία του στο δείπνο του «Economist» ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι «σε αυτή την περίοδο που οι δυσκολίες φαντάζουν για πολλούς ανυπέρβλητες, χρειάζεται να δούμε τα πράγματα με αισιοδοξία και να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες».

Ευκαιρίες, είπε, «για να επανατοποθετήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία ενοποίησης σε πιο στέρεες βάσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ