Χριστόφιας: Βασική πτυχή η ανάπτυξη του πολιτισμού

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Λοΐζου Μ. Λοΐζου, στη Λευκωσία, ανέφερε πως «μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και παρά την οικονομική δυσχέρεια, έχουν γίνει θετικά βήματα μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, με όραμα και στοχοπροσήλωση».

«Στον τομέα του Πολιτισμού σημαντική εξέλιξη ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού πιστεύουμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στο στρατηγικό σχεδιασμό και την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας», είπε.

Πρόσθεσε πως «σημαντικά έργα επίσης ήταν η προώθηση της υλοποίησης της δημιουργίας Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, των διαδικασιών για τη λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων, και η δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα».

Είπε επίσης πως επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής.

«Επίσης, έχει εγκριθεί το Νέο Σχέδιο επιχορήγησης εκδόσεων, ο νόμος για τα Μουσεία, ενώ αναθεωρήθηκε η νομοθεσία που αφορά στον εμπλουτισμό των Δημοσίων κτηρίων με έργα Τέχνης. Ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας στον τόπο μας είναι η στήριξη και επέκταση του θεσμού του Μουσικού Λυκείου με εξαιρετικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε, «έχουμε επίσης προωθήσει τη δημιουργία σημαντικών υποδομών που θα βοηθήσουν τα μέγιστα στη ανάπτυξη του πολιτισμού. Το πιο τρανό παράδειγμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί η δημιουργία νέου, μοντέρνου και λειτουργικού θεατρικού χώρου με την ολοκλήρωση του νέου θεάτρου του ΘΟΚ, το οποίο θα εγκαινιάσουμε πολύ σύντομα. Αυτά αποτελούν μόνο μικρό δείγμα του συνολικού έργου της Κυβέρνησης για την έμπρακτη ενίσχυση του πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε εξάλλου πως «κάθε φορά που ένας νέος καλλιτέχνης βροντοφωνάζει «παρών» πυκνώνοντας με το δικό του προσωπικό, εικαστικό διάβημα, τις τάξεις των δημιουργών που αγωνίζονται, τότε μπορούμε να μιλούμε για ακόμη μια συμβολή κατά της πνευματικής αλλοτρίωσης που απειλεί τις αρχές και τις αξίες μας, την ίδια την ανθρώπινη υπόστασή μας. Γιατί η Τέχνη και τα επιτεύγματά της είναι αχτίδα φωτός που μπορεί να φωτίσει το αποπνικτικό σκοτάδι της καθημερινότητας που εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουμε», ανέφερε.

«Με τη σημερινή παρουσία μου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγαπητού Λοΐζου Λοΐζου επιβεβαιώνω για ακόμη μια φορά έμπρακτα τη δέσμευσή μου για τη στήριξη και τη συμπαράστασή μου προς την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Μεταφέρω μήνυμα συμπαράστασης προς όλους τους νέους καλλιτέχνες οι οποίοι αντιστέκονται στην ευτέλεια που πολιορκεί τη ζωή μας και απειλεί να μας καταπνίξει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Λοΐζο Λοΐζου για την καλλιτεχνική του πληρότητα και του ευχήθηκε ολόψυχα κάθε καλό στην καλλιτεχνική του πορεία

«Καλλιτέχνες όπως τον Λοΐζο δεν μένουν ποτέ ασυγκίνητοι και άπραγοι μπροστά στα δύσκολα που περνά ο τόπος μας σήμερα με την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα που αυτή προκαλεί. Ευχόμαστε λοιπόν όλοι ότι τα θετικά βήματα προς τον πολιτισμό θα πυκνώνουν καθημερινά για το καλό του τόπου μας και της ανθρωπότητας γενικότερα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ