Ο Ομπάμα ετοιμάζεται για “επίθεση” στο debate


 

Οι συνεργάτες του τονίζουν πως θα είναι πιο επιθετικός στο ντιμπέιτ της Τρίτης (16/10) που θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Hofstra, στο Χάμστεντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο Ομπάμα βρίσκεται στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για τους δύο αντιπάλους αν θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Ο πρόεδρος είναι ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού του και ξέρει πολύ καλά πως ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε μια…καλύτερη νύχτα στην πρώτη αναμέτρηση» δήλωσε η Τζεν Πσάκι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει να δει έναν πρόεδρο Ομπάμα με περισσότερη ενέργεια, ο οποίος θα υπερασπιστεί με πάθος γιατί είναι καλύτερη επιλογή για τη μεσαία τάξη» πρόσθεσε η ίδια.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση την οποία θα συντονίζει η Κάντι Κρόουλι του CNN θα έχει διαφορετική μορφή από την πρώτη και θα επιτρέπει στο κοινό να θέτει ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.

 

Ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρόμνεϊ Εντ Γκιλέσπι τόνισε από την πλευρά του πως «ο πρόεδρος μπορεί να αλλάξει στυλ, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την τακτική του, ούτε το τι έχει πετύχει ή την πολιτική του, αυτό είναι το θέμα των εκλογών». Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους ψηφοφόρους που έχουν ήδη ψηφίσει.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, που επεξεργάστηκε το Ipsos, ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 59% έναντι 31% του Ρόμνεϊ.

Το δείγμα των ψηφοφόρων αυτών είναι μικρό, αλλά το περιθώριο λάθους ξεπερνά το διάστημα αξιοπιστίας της δημοσκόπησης.

Η πρώιμη ψηφοφορία αναμένεται να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με το 2008, όταν ένας στους τρεις ψηφοφόρους είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα πριν από την ημέρα των εκλογών. Ήδη η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περίπου 40 πολιτείες.

Το 2008 η νίκη του Ομπάμα επί του Τζον Μακέιν οφειλόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό στους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει νωρίτερα είτε μέσω επιστολικής ψήφου ή πηγαίνοντας στα εκλογικά τμήματα.