Δεν μπορούν να πληρώσουν οι οδηγοί τα εξώδικα

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αυξήθηκαν οι οδηγοί που δεν πληρώνουν τα εξώδικα της Τροχαίας. Το ποσοστό ανέβηκε στα 25% από τα 20% που ήταν μέχρι σήμερα, σε αναλογία ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν πληρώνει το εξώδικο του, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί οδηγοί που καταγγέλλονται, αδυνατούν να πληρώσουν το εξώδικο των 85 ευρώ και προτιμούν η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Εκεί γνωρίζουν ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν σε δόσεις. 


Διαβάστε επίσης γιατί η ΑΗΚ επιλεκτικά προχώρησε σε πλήρωση μίας υψηλόβαθμης θέσης, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο επιστημονικό προσωπικό της ΑΗΚ. 


Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για πτωχεύσαντες που αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ οι πλείστες περιπτώσεις οδηγών που δεν πληρώνουν, αφορούν τουρίστες και Τουρκοκύπριους. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες του «Φ», οι τουρίστες αποφεύγουν να πληρώσουν εξώδικα γνωρίζοντας ότι όταν καταγγελθούν για τροχαία παράβαση, δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το πρόστιμο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναχωρήσουν από την Κύπρο.

Ως αποτέλεσμα συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις και πρόστιμα που δεν πληρώνονται. Η Τροχαία μελετά το ενδεχόμενο η νομοθεσία όσον αφορά τουρίστες ή άλλες ομάδες παραβατών να τροποποιηθεί, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, δηλαδή, να υποχρεώνονται να καταβάλλουν επί τόπου το πρόστιμο και μετά να τους επιτρέπεται να αναχωρήσουν. 

Αρκετοί Τ/κ αποφεύγουν να πληρώσουν τα εξώδικα τους, επειδή γνωρίζουν ότι κανείς δεν θα τους αναζητήσει, ούτε και γίνεται κανένας έλεγχος στα οδοφράγματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 62 χιλιάδες εντάλματα πληρωμής προστίμου που αφορούν στο υπέρογκο ποσό των 15,7 εκατομμυρίων ευρώ για τροχαίες υποθέσεις.