Διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τη μείωση τιμών

 

Μετά από συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ  Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε  ότι η απουσία Γενικού Σχεδίου Υγείας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ιδιωτικά φαρμακεία να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα δημόσια νοσηλευτήρια και αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να διενεργήσει έγκαιρη διαβούλευση για στήριξη  του ιδιωτικού τομέα έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση σημαντικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ιατρείων και φαρμακείων. Η κ. Κυριακίδου παρατήρησε ότι είναι αδιανόητο να έχει διοχετευτεί το 80% του πληθυσμού στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ αυτά έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν το 40% του πληθυσμού.

Παρόλο που ακούγεται γραφικό, είναι πραγματικότητα ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και βρεθήκαμε να μην έχουμε τρόπο να προστατεύσουμε τον πολίτη και τον ασθενή, πρόσθεσε.

Μετά την Υπουργοποίηση του κ. Σαρλή δεν έχει διορισθεί Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, είπε και διερωτήθηκε πότε θα διοριστεί ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού.

Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει και οι ιδιώτες ιατροί να μειώσουν τις χρεώσεις του, είπε ότι είναι άδικο να «πυροβολούμε» τον ιδιωτικό τομέα, για την τιμολόγηση,  όταν δεν έγινε κοστολόγηση των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα και ανέφερε ότι αυτό που «έχει σημασία να γίνουν προτάσεις, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα».

“Ο ιδιωτικός τομέας και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι αναμφίβολα ένας βασικός βραχίονας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας”, ανέφερε η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας, το Υπουργείο “εργάζεται προς την κατεύθυνση να δώσει λύσεις και να ενισχύσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”.

Έχουν, είπε, “ήδη υπογραφεί συμβάσεις, αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα πρέπει να πω ότι η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό έχει περιοριστεί δραστικά και όπου προσφέρονται οι ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο στέλνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο”.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 4 εκ. ευρώ και έχουν αγοραστεί 3000 διαγνωστικές υπηρεσίες MRI και θα αγοραστούν υπηρεσίες `thalium`.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια “θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και να μειώσουν τις τιμές τους”. Έδωσε το παράδειγμα για προσφορές που παίρνει το Υπουργείο Υγείας της τάξης των 135 ευρώ για κάθε περιστατικό για MRI, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες χρεώνονται  γύρω στα 350 – 400 ευρώ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ έθεσε και το θέμα που υπάρχει με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες στηρίζονται στις τιμές του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου καλύπτοντας μόνο εκείνο το ποσό, ενώ στην πραγματικότητα οι λογαριασμοί των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι πιο ακριβοί.

 

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι μόνο το 8% του κυπριακού πληθυσμού έχει ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο “ήδη κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ήδη το κάνει και πρακτικά”. Το θέμα είναι, πρόσθεσε, “να βρεθεί η χρυσή τομή, η ισορροπία, που να είναι όλες οι πλευρές ικανοποιημένες”.

Σε “απελπιστική κατάσταση” βρίσκεται η υγεία στην Κύπρο σύμφωνα με τη Βουλευτή ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

“Ο κόσμος στοιβάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι νοσηλευτές εκεί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να παρέχουν σωστή ιατρικοί περίθαλψη ένεκα του μεγάλου αριθμού ασθενών που τα επισκέπτονται”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “την ίδια και ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας δυστυχώς υπολειτουργεί και τείνει να εξαφανιστεί”.

Η προσπάθεια της Βουλής, είπε η κ. Κυριακίδου θα πρέπει να είναι να εξισορροπηθεί η κατάσταση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια “να υπάρχουν με το πέρας της οικονομικής κρίσης και με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου Ανδρέας Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή και το Υπουργείο Υγείας θα δώσουν λύσεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η οικονομία και τις δυσκολίες που περνά ο Κύπριος πολίτης.

Προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ πρότεινε ήδη στα μέλη του να μειώσουν την αμοιβή για επίσκεψη στις ευάλωτες ομάδες, άπορους και συνταξιούχους στα 30 ευρώ, προσθέτοντας πως εάν αυτή η πρόταση πετύχει θα προτείνουν μειώσεις  και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πρόσθεσε ότι τόνισε στην Επιτροπή Υγείας ότι θα πρέπει να βρεθούν κρατικά κονδύλια για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι εάν επιχορηγηθούν με κάποιο, έστω και μικρό ποσό, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο ΠΙΣ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα βρουν τρόπους ώστε ιατρικές πράξεις και συγκεκριμένες νοσηλείες να έχουν προσιτό κόστος προς τους πολίτες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως εάν το κράτος αποφασίσει να στείλει 1.000 τοκετούς με μια συγκεκριμένη τιμή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τότε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα τους αποδεχθούν.

Εξήγησε ότι υπάρχουν συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες που είναι 50 ευρώ η επίσκεψη, συμβάσεις με πολλά ταμεία που είναι επίσης  50 ευρώ και συμβάσεις με ΣΕΚ και ΠΕΟ που η εξέταση είναι είτε δωρεάν, είτε 5 ευρώ, είτε 15 ευρώ.

Εργαζόμαστε και βοηθούμε τον κόσμο και όχι για να πλουτίζουμε όπως λανθασμένα μπορεί να αφήνεται αυτή η εντύπωση, είπε. 

Καταλήγοντας είπε ότι οι ιατροί που έχουν υπογράψει τον τιμοκατάλογο που συμφωνήθηκε με τις ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύονται από αυτόν τον τιμοκατάλογο και πρόσθεσε ότι  μεγάλος αριθμός ιατρών δεν έχει υπογράψει τον τιμοκατάλογο και αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε προηγούμενο μας ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρουμε ότι ο κάθε ασθενής θα αναγκάζεται να καταβάλλει το ποσό του ενός ευρώ για κάθε συνταγή.