Διοικητής: Διαχειρίσιμο το χρέος της Κύπρου

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενόψει της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα.

«Όσο μεγάλο και αν είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο για τον απλούστατο λόγο ότι το νέο δάνειο που θα πάρουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και από το Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο Διοικητής, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους.

Χαρακτήρισε το δάνειο ως «μια επένδυση που κάνουμε ως χώρα, ως φορολογούμενοι πολίτες από την οποία λογικά θα πρέπει να έχουμε και κάποια απόδοση».

Ξεκαθάρισε πως στη χειρότερη περίπτωση που η απόδοση θα είναι αρνητική και πάλι, “το χρέος θα επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα όταν ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες”. Είπε επίσης ότι η Κύπρος διεκδικεί την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον καινούριο Μηχανισμό Στήριξης μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους είναι μακροπρόθεσμο και όταν κάποιος οικονομολόγος κάνει εκτιμήσεις για το κατά πόσο το χρέος είναι διαχειρίσιμο κοιτάζει το αν είναι μακροπρόθεσμο και κατά πόσο μειώνεται μακροπρόθεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το θέμα του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε συζητείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπήρξε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

«Έχουμε δώσει τις απόψεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε και βλέπουμε αυτή τη διαπραγμάτευση ως μια ευκαιρία για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και θα προωθήσουμε τις θέσεις μας μέσω της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελική ευθεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κλείσει σύντομα η συμφωνία με την Τρόικα ούτως ώστε να αρχίσει και η ανάπτυξη της οικονομίας η οποία εξαρτάται και από το κλείσιμο των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Κληθείς να αναφερθεί στην έρευνα για τις τράπεζες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει ένα ανεξάρτητο Οίκο διεθνούς εμβέλειας, για να διεξάγει την έρευνα για το τί πήγε λάθος, για τους λόγους που οδήγησαν τις τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που οδήγησαν το τραπεζικό μας σύστημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, όμως, εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση. Βλέπουμε την Τρόικα όχι ως εχθρό μας αλλά ως σύμμαχο μας ώστε να λύσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας σήμερα», ανέφερε.  

Ερωτηθείς πότε θα αποδοθούν οι ευθύνες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι ο ρόλος της ΚΤ είναι εποπτικός, η έρευνα είναι εποπτική και όταν ολοκληρωθεί, η ΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε εποπτικό επίπεδο. Πρόσθεσε πώς αν ζητηθεί, το πόρισμα της έρευνας θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σήμερα το απόγευμα. 

Συνεργατισμός – Τραπεζικό Σύστημα

Ερωτηθείς για την πρόταση να ενταχθούν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα κάτω από την ομπρέλα της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης είπε η διαπραγμάτευση για το θέμα βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή φάση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια  φόρμουλα που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αυτονομία του Συνεργατικού Κινήματος και που ταυτόχρονα θα βελτιώνει και την εποπτεία και ουσιαστικά την αξιοπιστία του Συνεργατικού Πιστωτικού Κινήματος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο βελτίωσης της δυναμικής στο οικονομικό περιβάλλον σε περίπτωση που επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η ανκεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη μεν αλλά όχι από μόνη της ικανή για να βελτιώσει την κατάσταση. Πρόσθεσε πως όταν αρχίσει αυτή η διαδικασία τότε «μπαίνουμε στην τελική οδό όπου βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας».

«Χρειάζεται επίσης, η εξυγίανση, η οποία θα προέλθει και μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, θα προέλθει μέσω του ring fencing των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα – πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε τον κίνδυνο που προέρχεται από εκεί – και επίσης πρέπει να εργαστούμε ώστε να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες και η εποπτεία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όχι μόνο των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αλλά και των τραπεζών», είπε.  

Ερωτηθείς κατά πόσο τον ικανοποιεί η μέχρι τώρα αναδόμηση στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «για αυτό το λόγο έχουμε διορίσει την εταιρεία που κάνει την ανεξάρτητη έρευνα ώστε να μας βοηθήσει με το πόρισμα της να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».

Σε ερώτηση για το θέμα των αξιόγραφων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται τη μετατροπή τους σε κρατικά αξιόγραφα, παρενέβη ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ο οποίος είπε ότι τα όσα μπορεί να λεχθούν ως απόψεις στο πλαίσιο μιας συζήτησης ή ασκήσεις επί χάρτου δεν θα πρέπει να θεωρούνται προτάσεις.

«Διότι τελικά συγχύζουμε και τον κόσμο δημιουργούνται αχρείαστες συζητήσεις σε μια δύσκολη περίοδο όπου χρειάζεται πολλή σοβαρότητα και μεγάλη προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσουμε. Εδώ έχουν σημασία και οι εντυπώσεις που δημιουργούμε στο εξωτερικό και καμιά φορά μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις στέλλουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό που μας δυσκολεύει στο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολύ περισσότερο σε ζητήματα που έχουν τεχνική υφή, σε εξειδικευμένα ζητήματα όπως είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Διοικητή ΚΤ με πολιτική ηγεσία 

Τηλεφωνική επικοινωνία με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε το απόγευμα του Σαββάτου (20/10) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης για να τους ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας στα θέματα που υπέβαλε η Τρόικα για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, τον Βουλευτή και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νίκο Νικολαίδη εκ μέρους του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη και τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρο Μαλά.

Η ενημέρωση των υπολοίπων αρχηγών/υποψηφίων Προέδρων θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ