Διήμερο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

 

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο Συμβούλιο αυτής της σύνθεσης που συγκαλείται επί Κυπριακής Προεδρίας, καθώς το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο ήταν άτυπο.

Τα θέματα που θα συζητήσουν οι Υπουργοί της ΕΕ θα είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η κατάσταση στη Συρία και η δημιουργία ενός Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας, η Εμπορία Προσώπων, θέματα που άπτονται της κατάσχεσης εισοδημάτων από εγκληματικές ενέργειες στην ΕΕ, καθώς και αποτρεπτικές κυρώσεις για παραπλάνηση της αγοράς

Του Συμβουλίου, που θα είναι διήμερο, θα προεδρεύουν οι Υπουργοί Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

Σε ό,τι αφορά στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, οι πηγές της Κυπριακής Προεδρίας εκτιμούν ότι είναι πιθανή η δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για το ΚΕΣΑ μέχρι το τέλος του 2012.

Σχετικά με τη Συρία, οι  Υπουργοί θα συζητήσουν για την ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί στη χώρα λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δεχθεί μεταναστευτικές πιέσεις και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη βιώσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου.

Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει συζήτηση κατά τη οποία να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ και τα κράτη μέλη μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη παροχή βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση με τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας στη βάση μιας πρότασης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν.

Στόχος της Κομισιόν είναι η θέσπιση ή ίδρυση του Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας το συντομότερο δυνατό.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη βάση εγγράφου της Κυπριακής Προεδρίας.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση οδηγίας για τη δέσμευση και δήμευση περιουσίας, που αποτελεί προϊόν εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ. Για το θέμα αυτό η Κυπριακή Προεδρία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο για γενική συμφωνία εντός του Συμβουλίου έως το τέλος του 2012.

Θα τεθεί επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της προστασίας των ευάλωτων στόχων από τρομοκρατικά κτυπήματα που αποτελεί πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας ύστερα από την φονική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία τον περασμένο Ιούλιο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα προς συζήτηση θα είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν. Πηγές της Κυπριακής Προεδρίας δήλωσαν απογοήτευση για το ότι λόγω ενστάσεων διαφόρων χωρών δεν κατέστη δυνατή η λήψη θετικής απόφασης για πλήρη ένταξη των δύο χωρών στο Σένγκεν. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην παρουσία εκπροσώπων και άλλων χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και η Ελβετία.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν και ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, γνωστός ως Frontex, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ.

Παράλληλα, η Ελλάδα, η Κομισιόν, ο Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο θα ενημερώσουν τους Υπουργούς για το εθνικό σχέδιο δράσης της Ελλάδας στο θέαμα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ