Διορίστηκε ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας

 

«Ο νέος Υπαρχηγός είναι ένας ώριμος άνθρωπος με μόρφωση και σημαντικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ο οποίος έχει ανελιχθεί μέσα από τις τάξεις της Αστυνομίας όπου και υπηρέτησε με αξιώσεις από διάφορα αξιώματα και συνταγματικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι νέοι επαγγελματίες όπως ο κ. Κυριάκου μπορούν ποιοτικά να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το Αστυνομικό Σώμα και να το ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά στη συνείδηση των πολιτών», δήλωσε.  

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την ίδια ευσυνειδησία, εντιμότητα και επαγγελματισμό που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο Ανδρέας Κυριάκου και σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό του σώματος αλλά και ολόκληρη την υπόλοιπη ηγεσία θα συμβάλει ώστε να οδηγηθεί η Αστυνομία στην υλοποίηση του  σοβαρού κοινωνικού της έργου, όπως και στην πραγμάτωση των στόχων της για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο σώμα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις  που διευρύνονται λόγω της κατοχής, της οικονομικής κρίσης καθώς και της κρίσης θεσμών και αξιών που ταλανίζουν την Ευρώπη γενικότερα αλλά και την Κύπρο  για τους γνωστούς εξωγενείς λόγους.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτές τις συνθήκες το Αστυνομικό σώμα καλείται να υπερβάλει εαυτόν και με ψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιπαλέψει τα φαινόμενα βίας και παρανομίας με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας αυτής της προσπάθειας, είπε, αποτελεί η εμπέδωση του αισθήματος αξιοκρατίας στις τάξεις του σώματος όπως και η πιστή εφαρμογή των κανόνων δημόσιας τάξης και νομιμότητας.

«Το αστυνομικό σώμα δεν δικαιούται να λειτουργεί κατά παράβαση των εξουσιών που του παρέχει ο νόμος, αλλά και ούτε να διστάζει στην εφαρμογή των νόμων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από το νόμο», ανέφερε.  

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία της Κύπρου μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλείται περισσότερο παρά κάθε άλλη φορά να συνεργαστεί με το κοινό για την διεκπεραίωση του έργου της.

 «Οι πολίτες απαιτούν να έχουν μια Αστυνομία ανθρώπινη όπως και αυστηρή. Η συνεργασία κοινού και Αστυνομίας, Αστυνομίας και κοινού, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο επιτυχίας του έργου της. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε πως απαιτείται η οικοδόμηση μιας στέρεας  κοινωνικής συμμαχίας για πάταξη της παρανομίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να αποβεί καθοριστικά σημαντική όταν τα μέλη της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται από τις ευαισθησίες που αυτή προϋποθέτει αλλά και όταν όλες οι λειτουργίες του σώματος τείνουν να διευρύνουν καθημερινά τους διαύλους επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του σώματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει το σώμα στην εκτέλεση των δύσκολων καθηκόντων που καλείται να διεκπεραιώσει στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο μέχρι τέλους.

Απευθυνόμενος στον νέο Υπαρχηγό της Αστυνομίας, είπε ότι αναμένει από αυτόν ως νέο ηγετικό στέλεχος και σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό και την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας, να καταθέσει τη συμβολή του στα καυτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Πολιτεία στο παρόν στάδιο.

«Τα θέματα της αστυνόμευσης πρέπει να τυγχάνουν ορθολογικής διαχείρισης και με τους υφιστάμενους πόρους που διαθέτει το Κράτος θα πρέπει να προσφέρουμε στον πολίτη και την οικογένεια του ασφάλεια, ηρεμία και σιγουριά για να μπορεί να ζει και να ευημερεί», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, ο κ. Κυριάκου διαβεβαίωσε ότι θα εκτελεί τα νέα του καθήκοντα, αντικειμενικά και αμερόληπτα, έχοντας πάντοτε γνώμονα το καλό του τόπου και της κοινωνίας, γενικότερα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ στενά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την υπόλοιπη ηγεσία, καθώς και με όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος για την εφαρμογή του νόμου και τη διατήρηση και διαφύλαξη της ειρήνης και της έννομης τάξης, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας», είπε.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

Πηγή ΚΥΠΕ