ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ: Καθυστερήσαμε να διαπραγματευτούμε

 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τα όσα σήμερα 29/10 δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ όπως έχουν εκφραστεί εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η καθυστέρηση και η πίεση του χρόνου υπονομεύει τα περιθώρια της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τρόικα.

«Αντί να διαπραγματευτούμε έγκαιρα και με σοβαρές αντιπροτάσεις αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν στα όρια» είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Παρομοίωσε εξάλλου την κατάσταση με έναν οδηγό που βλέπει τον δείκτη της βενζίνης να κατεβαίνει αλλά συνεχίζει να οδηγά αμέριμνος. «Τώρα που ξεμείναμε από καύσιμο, νομίζουμε πως θα βάλουμε και όρους σε όσους είναι έτοιμοι να μας τροφοδοτήσουν» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι τα βάρη που θα κληθούν να αναλάβουν οι πολίτες μεγαλώνουν μέρα με τα μέρα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης γίνονται ασήκωτες.

Στον κ. Λουκαϊδη απάντησε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος λέγοντας ότι “ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σήμερα έχει κατηγορήσει μεταξύ άλλων και το ΔΗΚΟ ότι επικεντρωνόμαστε στην καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί για τη συμφωνία του Μνημονίου και όχι στην ουσία του περιεχομένου του Μνημονίου”.

Δυστυχώς, ανέφερε, ο κ. Παπαδόπουλος, “ότι λόγω της καθυστέρησης που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση του, η καθυστέρηση πλέον αποτελεί μέρος της ουσίας”.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, “λόγω των λανθασμένων χειρισμών και της καθυστέρησης που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, η Κυπριακή Δημοκρατία διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο”.

“Η διαπραγματευτική μας θέση έχει αποδυναμωθεί από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσάρεστη θέση, όπου εξαντλούνται οι ημέρες, εξαντλούνται τα χρήματα και γνωρίζει η άλλη πλευρά ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπογράψουμε ένα μνημόνιο γιατί αλλιώς μπορεί να μείνουμε εκτεθειμένοι και να προχωρήσουμε δυστυχώς σε στάση πληρωμών”, είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Επομένως, ανέφερε, “ο οποιοδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ότι σ` αυτή τη θέση που μας έχει φέρει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια πολύ πιο δύσκολα μπορούμε να  διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την τροποποίηση βασικών πτυχών του Μνημονίου”.

 

Δηλώσεις ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 

Διευκρινιστικές δηλώσεις σε σχέση με καταγγελία στην οποία προέβη νωρίτερα σήμερα ότι η Κεντρική Τράπεζα προώθησε αλλαγή μεθοδολογίας στον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έκανε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μεγιστοποίηση των προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Για το θέμα ρωτήθηκε και οι Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, οποίος είπε ότι η πληροφόρηση αυτή επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι κάποιοι αντί να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα το σπρώχνουν μέρα με τη μέρα στο γκρεμό.

Διευκρινήσεις για το θέμα κλήθηκε να δώσει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από δηλώσεις του το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή.

“Ανεξαρτήτως των όποιων ευθυνών των τραπεζών για την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά ή οποιεσδήποτε λανθασμένες αποφάσεις οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης και της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας έχουν οδηγήσει στη μεγιστοποίηση των προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έδωσε ως παράδειγμα το κούρεμα του ελληνικού χρέους και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ζήτησε στήριξη για τις κυπριακές τράπεζες με αποτέλεσμα, όπως είπε, ξαφνικά οι κυπριακές τράπεζες να βρεθούν με επιπρόσθετη ζημιά της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η πρωτοβουλία αλλαγής της μεθοδολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προήρθε από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός.

“Η Κύπρος μέχρι σήμερα εφαρμόζει την ίδια μεθοδολογία, τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Αγγλία και η Ισπανία, δηλαδή  μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις δεν θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα εκτός αν υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση, με την υποθήκη για παράδειγμα ενός ακινήτου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “αν αλλάξει αυτό το κριτήριο και θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις, αυτό θα αυξήσει κατά μερικά δισ. την έκθεση των κυπριακών τραπεζών, θα αυξήσει κατά μερικά δισ. την τρύπα  και επομένως θα κληθεί για ακόμη μια φορά για μια λανθασμένη απόφαση και προσέγγιση ο λαός μας να αναγκαστεί να επωμιστεί περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης”.

“Αν θέλουμε, ακριβώς, ν` αντιστρέψουμε αυτό το τεράστιο κενό θα πρέπει ν` αλλάξει αυτή η μεθοδολογία και αυτή η προσέγγιση και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα”, είπε.

Ερώτηση ως προς το κατά πόσο οι πληροφορίες που επικαλείται ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφορικά με την εμπλοκή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον τρόπο υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το θέμα, κλήθηκε να απαντήσει και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Η πληροφόρηση αυτή, είπε, μάλλον επιβεβαιώνει το γεγονός ή την εντύπωση ότι κάποιοι, αντί να στηρίξουν το τραπεζικό μας σύστημα, για το καλό όχι των τραπεζιτών αλλά του τόπου, το σπρώχνουν μέρα με τη μέρα στον γκρεμό.

 Ο κ. Γεωργιάδης είπε τέλος ότι διαχωρίζει τον ρόλο ή τις ευθύνες των τραπεζιτών από την ανάγκη να έχει ο τόπος ένα υγιές και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα.

 

Λουκαίδης: Να τερματιστεί η υπονόμευση της κυβέρνησης

Το ΑΚΕΛ κάλεσε «τον Συναγερμό, τον κ. Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους τους, όπως τερματίσουν άμεσα την υπονόμευση της Κυβέρνησης στη δύσκολη προσπάθεια που αυτή καταβάλλει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, σε σημερινές του δηλώσεις σε σχέση με τη  διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

«Αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί θέσεις και μέτρα, που στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει αποδεκτά από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι του επιλέγουν να επαναφέρουν συνεχώς την κριτική τους για χρονοδιαγράμματα, αποκαλύπτοντας κατά αυτό τον τρόπο ότι αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι να υπογραφεί μνημόνιο ανεξαρτήτως του περιεχομένου του», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ είπε ότι προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τον Συναγερμό και τους συνοδοιπόρους του, όπως γιατί άραγε αυτή την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα δεν αναδεικνύουν θέματα που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενου του μνημονίου, παρά μόνο αρκούνται στο να εξασκούν πίεση στην κυβέρνηση να το υπογράψει εδώ και τώρα;, γιατί απέρριπταν και ξιφουλκούσαν κατά του δανεισμού από την Ρωσική Ομοσπονδία, όταν αυτός αποδεδειγμένα ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους μοναδικούς σήμερα προσφερόμενους δανειστές μας; και διερωτήθηκε μήπως, η όλη τακτική τους, με την επικέντρωση αποκλειστικά στα χρονοδιαγράμματα, αποσκοπεί στη μεταφορά των ευθυνών στους ώμους της κυβέρνησης για πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα;.

«Κατά συνέπεια, ως ΑΚΕΛ υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε μέχρι τέλους την κυβέρνηση στην προσπάθεια της για να καταλήξει σε ένα μνημόνιο, το οποίο ενώ θα είναι επώδυνο και θα απαιτεί θυσίες, την ίδια ώρα θα είναι κατά το δυνατό ισορροπημένο, θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίζει κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις και θα δίνει προοπτική ανάπτυξης και οριστικής εξόδου από την κρίση, χωρίς να οδηγεί την χώρα μας σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου εξακολουθεί να ισχύει, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι θεωρούν ότι είναι μια σημαντική παράμετρος ο χρόνος ενόψει των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία λόγω του χρηματοπιστωτικού τομέα και πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική παράμετρος αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι προκειμένου να υπάρξει μια προσπέλαση από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους τεχνοκράτες της Τρόικας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι θέματα που αφορούν υψηλού επιπέδου πολιτικές αποφάσεις, να υπάρξει μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στα υπόλοιπα κεφάλαια που θεωρούνται, επίσης, σημαντικά, και αυτά τα κεφάλαια να μείνουν, να έρθει η Τρόικα στην Κύπρο και υπάρχει χρόνος και περιθώριο να συμφωνήσουν στη Λευκωσία, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι δεν έχει καμία γνώση περί αδιεξόδου και πρόσθεσε ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, όπως ήταν αναμενόμενο να γίνεται.

«Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Τρόικα θα επιδείξει κατανόηση, θα επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να βρεθούν λύσεις που να σέβονται και τις κυπριακές ιδιαιτερότητες, αλλά και την ίδια ώρα δεν θα οδηγήσουν σε μέτρα τα οποία, κατά τη δική μας άποψη, αν εφαρμοστούν θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Όχι, απλώς δεν θα επιλύσουν προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται, αλλά θα φέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην οικονομία. Για να μην αναφερθώ στους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για το τεράστιο κοινωνικό κόστος. Συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια. Εμείς αναμένουμε ότι η Τρόικα πρέπει να έρθει στην Κύπρο και ότι δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα κλείσουν όλα τα ζητήματα μέσα από τηλεδιασκέψεις, ότι θα γίνει και διαπραγμάτευση στην Κύπρο», κατέληξε. 

 

Πηγή ΚΥΠΕ