ΔΝΤ: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές

 

«Λάβαμε χθες κάποιες προτάσεις τις οποίες αναλύει η ομάδα που χειρίζεται την Κύπρο», ανέφεραν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της έλευσης στην Κύπρο του κλιμακίου της τρόικας. Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν να ξεκινά την αποστολή στην Κύπρο τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαβιβάσει προ δεκαπενθημέρου στο ΔΝΤ κείμενο με αντιπροτάσεις, με την υποσημείωση ότι οι τελικές προτάσεις θα διαμορφωθούν και θα σταλούν μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κάτι που έγινε χθες.

Στο διάστημα αυτό, η επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας διευκρινίσεις για στοιχεία που έστειλε η Λευκωσία. Πηγές του ταμείου επισήμαναν ότι το ζητούμενο είναι «να βγαίνουν οι αριθμοί και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δανείου». Πέραν τούτου, διευκρίνισαν, δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, πηγές στην Ουάσιγκτον διευκρινίζουν ότι για να γίνει εφικτή η εκταμίευση του δανείου πριν τα Χριστούγεννα, θα πρέπει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας να κλείσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, γιατί απαιτείται διάστημα ενός περίπου μήνα μέχρις ότου οι αρμόδιοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ να μελετήσουν τη συμφωνία, να τη στείλουν στις πρωτεύουσες και να τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο του Eurogroup στα μέσα του Δεκέμβρη.

ΔΝΤ: Δεν έχουν ακόμα οριστεί ημερομηνίες για τη κάθοδο στην Κύπρο 

Αξιωματούχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε επίσημα αργά σήμερα το βράδυ ότι «Ταμείο» και η «Κομισιόν» «έλαβαν αντιπροτάσεις από τις κυπριακές αρχές σε αριθμό θεμάτων πολιτικής.

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία ανάλυσης και συζήτησής τους με τις αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Στη βάση αυτού του διαλόγου αναμένουμε να ακολουθήσει η αποστολή στην Κύπρο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη οριστεί ημερομηνίες», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΚΥΠΕ