Δραματικές εξελίξεις: Η Τρόικα απορρίπτει κομβικές προτάσεις

 

Δύο από τις τρεις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Λευκωσία στην τρόικα φαίνεται πως απορρίπτονται μέχρι αυτή την ώρα. 

 «ΑΤΑ»

Η Τρόικα ζητά επίμονα την κατάργηση της, δημιουργώντας ένα μεγάλο αγκάθι το οποίο και δεν επιτρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Για την τρόικα η ΑΤΑ, στην σημερινή ειδικά κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, θεωρείται ως ένα μεγάλο βαρίδιο.

 «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ»

Εδώ η Τρόικα ζητά άμεσα την ενιαία εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Και τα εναλλακτικά σχέδια που έχει στείλει η Λευκωσία, μπορεί μεν να έχουν συζητηθεί, ωστόσο δεν έχουν γίνει δεκτά. Στο θέμα του τραπεζικού τομέα υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφωνίες, με αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει ξεκαθαρίσει ούτε το τελικό ποσό δανεισμού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ»

Η Τρόικα αμφισβητεί τα κυβερνητικά στοιχεία των εσόδων από τις φορολογίες που έχει προτείνει η Λευκωσία. Μάλιστα έχουν στα χέρια τους, τα στοιχεία των τελευταίων τριμήνων, που δείχνουν ότι σχεδόν κανένα φορολογικό μέτρο δεν έφερε τα απαραίτητα έσοδα που περίμενε η κυβέρνηση.

Στον αέρα η κάθοδος στη Κύπρο

Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, ενώ δεν έχει πειστεί ακόμη για το πώς η κυβέρνηση θα πετύχει τις περικοπές που έχει πει ότι θα κάνει στο δημόσιο τομέα ζητώντας συνεχώς νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «24h» οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν πια πολιτικές αποφάσεις ειδικά για τα δύο καυτά ζητήματα. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις αντιπροτάσεις που έστειλε η Λευκωσία. Στο μόνο που η τρόικα δείχνει να είναι αρκετά διαλλακτική είναι στο χρόνο προσαρμογής 4ετίας που ζητά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν αναμένεται το κλιμάκιο της Τρόικα να έρθει στην Κύπρο εάν δεν «κλειδώσουν» όλα τα μέτρα, ώστε η παραμονή της εδώ να έχει καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα και να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο τελικό μνημόνιο που θα υπογράψει η Κύπρος.

Η κυβέρνηση παρότι λέγει ότι τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά είναι μόλις πέντε ή έξι, ωστόσο δεν τα αποκαλύπτει.  Μάλιστα παρά τις προσπάθειες που κάνει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την μη κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο, οι «κρύες» αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί άγνωστης ημερομηνίας καθόδου, δημιουργούν ένα πολύ ομιχλώδες κλίμα για την οικονομία.