Επιτελείο Μαλά: Eπιτυχημένη η παρουσία του στο Υπ. Υγείας

 

Σε δηλώσεις ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Βαλεντίνος Πολυκάρπου ανέφερε ως αποκορύφωμα της θητείας του κ. Μαλά στο Υπουργείο τον καταρτισμό νέας τιμολογιακής πολιτικής με ταυτόχρονη ανακοίνωση σημαντικών μειώσεων μέχρι και 50% για σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας και την επικαιροποίηση της τιμής των φαρμάκων κάθε δύο χρόνια.

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι οι σημαντικότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αφορούν αντιβιοτικά σκευάσματα, γνωστά αντιϋπερτασικά και φάρμακα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά και αφορούν, όπως είπε, χιλιάδες συμπολίτες μας.

Εκανε λόγο για τολμηρή απόφαση που αφορά τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, η οποία θα αποβεί επωφελής για πολλούς Κύπριους πολίτες.

«Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Σταύρος Μαλάς ως Υπουργός Υγείας προώθησε την εφαρμογή και ανάπτυξη του ΓΕΣΥ με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν το μοντέλο αυτοδιοίκησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, την χρηματοδότησή του και την λειτουργική υποστήριξή του με προοπτική εφαρμογής το τέλος του 2015», ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Μαλάς πέτυχε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εγκατάσταση οκτώ ψηφιακών μαστογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, καθιστώντας έτσι την Κύπρο, όπως είπε, ως τη μοναδική και πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει ψηφιακούς μαστογράφους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πολυκάρπου έκαμε επίσης αναφορά στη σύναψη συμφωνιών με εξειδικευμένους γιατρούς και κέντρα του εξωτερικού για εξυπηρέτηση ασθενών στη Κύπρου και την εξοικονόμηση δαπανών 20 δις ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία επί θητείας του κ. Μαλά της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στην προώθηση των διαδικασιών για δημιουργία  Ακτινοθεραπευτικών Μονάδων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ο κ. Πολυκάρπου είπε ακόμη ότι επί θητείας Μαλά προωθήθηκαν οι διαδικασίες για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Eξέφρασε ικανοποίηση για το συνολικό έργο του Σταύρου Μαλά στο Υπουργείο και ευχήθηκε στη νέα Υπουργό Υγείας κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

Πηγή ΚΥΠΕ