Δύο νέοι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν για το Μαρί

O Θεμιστοκλής Κυριάκου, Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο Αστυνόμος Β, Δημήτρης Δημητριάδης, αναλυτής προγραμματιστής, κατέθεσαν σήμερα ως ο 14ος και 15ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε στο Δικαστήριο χάρτες με τηλεπικοινωνιακά δεδομένα συγκεκριμένων χρηστών κατά χρονικά διαστήματα για τις 4 και 11/7/2011 μεταξύ των οποίων οι Πέτρος Τσαλικίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Ανδρέας Ιωαννίδης, Σάββας Αργυρού, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης. Τα δεδομένα λήφθηκαν από ψηφιακούς δίσκους που δόθηκαν στην Αστυνομία οι εταιρείες ΑΤΗΚ και ΜΤΝ.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο κ. Κυριάκου, ο οποίος ανέγνωσε στο δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 18/7/2011 και στην οποία ανέφερε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση του φορτίου του πλοίου Monchegorsk όταν του ζητήθηκε από το Γ. Δ. του ΥΠΑΜ Χρήστο Μαλικίδη να μεταβεί, μαζί με άλλους, στη ναυτική βάση στο Μαρί στις 6/7/2011 για εξέταση ορισμένων εμπορευματοκιβωτίων τα οποία είχαν παραμορφωθεί. Με την άφιξη της ομάδας στο σημείο που ήταν στοιβαγμένα τα εμπορευματοκιβώτια, διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό που βρισκόταν στηn πάνω σειρά στη νοτιοανατολική γωνιά έγινε έκρηξη και παραμορφώθηκε, άνοιξαν οι πόρτες του και μετακινήθηκε κατά 30 εκατοστά από τη θέση του.

Ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήταν σίγουρος ότι ο αποσταθεροποιητής της πυρίτιδας είχε αλλοιωθεί και η ομάδα συμφώνησε ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί ο τρόπος στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους. Ανέφερε ακόμα ότι τα τέσσερα μέτρα που αποφασίστηκε να ληφθούν ήταν η άμεση μετακίνηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου για να γίνει αυτοψία, η τοποθέτηση συστήματος κατιονιστήρων για κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων με θαλασσινό νερό, ο καθαρισμός των χόρτων που βρίσκονταν σε απόσταση 50 μέτρων από τα εμπορευματοκιβώτια και η μεταφορά του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων σε ειδικές αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Κυριάκου είπε ότι υπήρχε αυξημένη επικινδυνότητα στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τα υπόλοιπα και όπως ανέφερε τέτοιες περιπτώσεις τις αντιμετωπίζουμε ως πολύ επικίνδυνες. Είπε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα ότι τα άτομα που ανέβηκαν στο εμπορευματοκιβώτιο για αυτοψία κινδύνευαν από έκρηξη.

Σε σχετική ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως η απομάκρυνση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου από την υπόλοιπη στοιβάδα ήταν αναγκαία γιατί, όπως ανέφερε, «θεωρούσαμε ότι πολύ πιθανό να ξεκινούσε παρόμοιο επεισόδιο από το ίδιο εμπορευματοκιβώτιο, θέλαμε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβηκε σ’ αυτό και να δούμε εάν τα μέτρα που θα εισηγούμασταν ήταν τα πιο κατάλληλα υπό τις περιστάσεις. Δεν αναμέναμε ότι τα μέτρα θα υλοποιούνταν από την ίδια μέρα γιατί αυτό που θα κάναμε ήταν εισηγήσεις και η έγκριση τους θα δινόταν την επομένη ημέρα από τον Υπουργό Άμυνας».

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού. Ο κ. Γεωργίου ρώτησε το μάρτυρα εάν ενόψει των κινδύνων έκανε εισήγηση για εκκένωση της ναυτικής βάσης. Ο κ. Κυριάκου απάντησε πως σκοπός της επιτόπιας εξέτασης ήταν η εισήγηση μέτρων. Σε ερώτηση της υπεράσπισης εάν κάποιος από την ομάδα εισηγήθηκε εκκένωση της βάσης, ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες της ομάδας να δώσει οδηγίες για εκκένωση της βάσης».

Ο μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης κατά πόσον χρειαζόταν η έγκριση του Υπουργού Άμυνας για την εγκατάσταση κατιονιστήρων, καθαρισμού των χόρτων και κατέβασμα του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, ο μάρτυρας απάντησε πως «όλα τα μέτρα που εισηγήθηκε η ομάδα ήταν για έγκριση από τον Υπουργό. Εμείς δεν μπορούσαμε να πούμε στο Διοικητή του στρατοπέδου να κάνει το ένα ή το άλλο. Ήταν θέμα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα που με την άμεση λήψη τους δεν θα υπήρχε πρόβλημα».

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου, ότι η θέση που είχατε πάρει και η εντολή που σας μετέφερε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ήταν να λάβετε τα μέτρα εκείνη τη στιγμή, με το μάρτυρα να απαντά ότι «τέτοια εντολή δεν έφτασε ποτέ σε μας». Λυπάμαι, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, γιατί σας ακούω να λέτε ότι και για τον καθαρισμό των χόρτων έπρεπε να πάρει απόφαση ο Υπουργός, με τον κ. Κυριάκου να αναφέρει πως «δεν ήταν το βασικό πρόβλημα τα χόρτα αφού αυτά ήταν πιο μακριά από τη στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων. Το βασικό πρόβλημα ήταν η μετακίνηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου».

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Σε σχετική ερώτηση του κ. Κορφιώτη, ο μάρτυρας απάντησε πως ήταν βέβαιος ότι θα ακολουθούσε κάποιο επεισόδιο εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα αλλά κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα γινόταν αυτό, μπορεί σε μια βδομάδα ή ένα μήνα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, τα μέτρα έπρεπε να ήταν άμεσα και ύστερα από την έγκρισή τους από τον ΥΠΑΜ να υλοποιηθούν μέσα σε 2-3 μέρες.

 

Ερωτηθείς εάν υπήρχε χρόνος για να ληφθούν κάποιες ενέργειες ο μάρτυρας απάντησε πως «υπήρχε, αλλά κανένας δεν ήξερε πόσος θα ήταν αυτός ο χρόνος, ενώ από κανένα δεν τέθηκε στη σύσκεψη αυτό το θέμα. Ήταν ένα επεισόδιο που μας προειδοποιούσε ότι θα ακολουθούσε ένα άλλο επεισόδιο του ιδίου ή μεγαλύτερου μεγέθους».

Σε ερώτηση γιατί δεν εξέδωσε ειδοποίηση απαγόρευσης για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ο κ. Κυριάκου απάντησε «γιατί θεωρούσαμε ότι εάν λαμβάνονταν τα μέτρα ο ηλεκτροπαραγωγός δεν θα κινδύνευε και δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09.00 το πρωί με 16ο μάρτυρα κατηγορίας τον Ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους του ΥΠΑΜ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ