Ε. Θεοχάρους: Η Τουρκία δεν πρέπει να εκφύγει των ευθυνών της

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η τοποθέτηση της κ. Θεοχάρους έγινε στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της JPC  (Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ) την περασμένη Παρασκευή στο Στρασβούργο στην παρουσία του Κοινοτικού Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Stefan Fuhle.

«Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά αρνείται να ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχθεί την πραγματοποίηση της Συνόδου, που θα πρέπει να λάβει χώρα στην Τουρκία, με την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι, για να μην αποφύγει η Τουρκία τις ευθύνες της η κ. Θεοχάρους υποστήριξε ότι το Προεδρείο της JPC θα πρέπει να μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει με την τουρκική αντιπροσωπεία την κανονική διεξαγωγή της 70ης Συνόδου.

Εάν η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε η κ. Θεοχάρους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρνηθεί την πραγματοποίηση  της 70ης Συνόδου μέχρι το Δεκέμβριο, τότε «το Προεδρείο θα πρέπει να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να καταδικάσει την τουρκική στάση η οποία προσβάλλει το θεσμό της  Προεδρίας του Συμβουλίου. Το Προεδρείο να αποστείλει επιστολή προς τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία να ενημερώνει για τους λόγους μη πραγματοποίησης της 70ης Συνόδου και να εκδοθεί σχετική δήλωση καταλογισμού ευθυνών».

Καταλήγοντας, η κ. Θεοχάρους υποστηρίζει ότι πρέπει να μελετηθεί η αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών και για το επόμενο εξάμηνο στα πλαίσια λειτουργίας της JPC.    

Πηγή: ΚΥΠΕ