ΕΔΑΔ: 21 καταδίκες σε μία μέρα για την Τουρκία

Οι καταδικαστικές αποφάσεις αφορούν παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, για παραβιάσεις των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και για παραβιάσεις του δικαιώματος της περιουσίας.

Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδικάσθηκε, στην υπόθεση Τσοσελαβ κατά Τουρκίας, η οποία αφορούσε την αυτοκτονία ενός ανηλίκου, που ήταν φυλακισμένος μαζί με ενήλικες κρατούμενους.

Στην υπόθεση αυτή το Δικαστήριο έκρινε ένοχες τις τουρκικές αρχές διότι, με πράξεις και παραλείψεις τους και χωρίς να δώσουν την οποιαδήποτε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη στον ανήλικο, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, τον οδήγησαν, ουσιαστικά στην αυτοκτονία.

Για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή καταδικάσθηκε στην περίπτωση Αλκάγια κατά Τουρκίας, που αφορούσε την αποκάλυψη της διεύθυνσης κατοικίας ενός Τούρκου ηθοποιού, το διαμέρισμα του οποίου είχε υποστεί διάρρηξη.

Σε αυτή την υπόθεση το Δικαστήριο έκρινε ότι η γνωστοποίηση της διεύθυνσης κατοικίας ενός δημόσιου προσώπου, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του.

Για παραβίαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και τις διακρίσεις, καταδικάστηκε η Τουρκία στην υπόθεση “Χ” κατά Τουρκίας, που αφορούσε τον εγκλεισμό ενός ομοφυλόφιλου κρατούμενου στην απομόνωση, για περισσότερο από 8 μήνες.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο εγκλεισμός του ομοφυλόφιλου κρατούμενου σε πολύμηνη απομόνωση, δεν είχε να κάνει με την προστασία του από τις παρενοχλήσεις των συγκρατούμενων του αλλά με το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Εξετάζοντας, τέλος, μεμονωμένα 18 περιπτώσεις προσφυγών κατά της Τουρκίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τουρκία ένοχη- και για τις δεκαοκτώ περιπτώσεις- για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας και της προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ