Ευσταθίου: “Αμέλεια χωρίς λόγο”

Στις υποβολές του ο κ. Ευσταθίου, συνήγορου υπεράσπισης του τέως Υπουργού  Αμυνας Κώστα Παπακώστα και των τέως Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπο Χαραλάμπους, ανέφερε στον κ. Γεωργιάδη ότι ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου όφειλε να επιθεωρήσει το φονικό φορτίο στο Μαρί για να διασφαλίσει την ασφάλεια τόσο των στρατιωτών και των ναυτών όσο και της ίδιας της ναυτικής βάσης.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι διαφωνεί και ανέφερε πως ουδέποτε το φορτίο επιθεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου επειδή το φορτίο δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά, ούτε στη ναυτική βάση, ούτε στο Υπουργείο Αμυνας.

Σε τοποθέτηση του κ. Ευσταθίου ότι ο μάρτυρας είχε αναλάβει την ευθύνη του φορτίου που είχε τοποθετηθεί στο Μαρί, ο μάρτυρας είπε «όχι», πρόσθεσε πως υπήρχε σχέδιο ασφάλειας και φρούρησης του φορτίου για αποφυγή δολιοφθοράς από τις 13/2/2009 και επανέλαβε ότι το φορτίο δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε στο σημείο αυτό ότι τα όσα είπε ο μάρτυρας «αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκληματική αμέλεια στην καριέρα μου. Επειδή δεν ήταν της Εθνικής Φρουράς το φορτίο έπρεπε να σκοτωθεί κόσμος» διερωτήθηκε.

Σε άλλη υποβολή του κ. Ευσταθίου ότι όσα ανέφερε περί υποτυπωδών γνώσεων του μάρτυρα για τα πυρομαχικά είναι ψέματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από τα 25 χρόνια που υπηρέτησε από διάφορα πόστα την Εθνική Φρουρά μόνο τα 4 δηλαδή από το 1995 – 1999 είχε εμπλοκή με πυρομαχικά.

Σε ερώτηση του συνηγόρου, κατά πόσον θεώρησε ότι ήταν επικίνδυνος για τους φαντάρους ο τρόπος στοίβαξης του φορτίου στο Μαρί, ο μάρτυρας απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως γι’ αυτό και ενήργησε ζητώντας την τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού και λήψης άλλων μέτρων αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Ευσταθίου εάν ο μάρτυρας μερίμνησε από την ημέρα κατάσχεσης του φορτίου μέχρι και την ημέρα της φονικής έκρηξης, να κάνει όσα επέβαλαν οι κανονισμοί για αποθήκευση και συντήρηση των πυρομαχικών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «σύμφωνα με όσα είχαν πει στην Εθνική Φρουρά περί προσωρινότητας και φύλαξης του φορτίου, τηρήθηκαν αυτά που έπρεπε να τηρηθούν».

Σε διάφορες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε πως ουδέποτε ανοίχθηκε οποιοδήποτε εμπορευματοκιβώτιο χωρίς την παρουσία πυροτεχνουργού, πρόσθεσε ότι από τον Μάιο του 2009 όλοι οι αξιωματικοί γνώριζαν ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για κατάλληλη φύλαξη του φορτίου και  ανέφερε πως τους ενδείκτες επιθεωρήσεων τους είχε υπογράψει τόσο ο ίδιος όσο και ο πυροτεχνουργός που είχε ελέγξει τα εμπορευματοκιβώτια.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι κανόνες αποθήκευσης πυρομαχικών αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να κρατείται απόσταση 60-70 μέτρα για κάθε αποθήκη πυρομαχικών και ζήτησε να μάθει εάν το κάθε εμπορευματοκιβώτιο που ήταν ουσιαστικά μια αποθήκη πυρομαχικών κατά την στοίβαξη του στο Μαρί, είχε απόσταση 60-70 μέτρα το ένα από το άλλο. Ο μάρτυρας είπε ότι η στοίβαξη έγινε βάση των οδηγιών που πήρε για προσωρινή εναποθήκευση και σημείωσε πως από τους κανονισμούς υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Στο σημείο αυτό μάλιστα έκανε αναφορά από το προσωπικό του αρχείο για παρόμοια περίπτωση με 900 τόνους πυρομαχικών που παρέλαβε η Εθνική Φρουρά στις 19/01/201 και είχαν τοποθετηθεί σε μία από τις τρεις πλατείες που είχαν επιθεωρηθεί όταν αναζητούσαν χώρο για τη στοίβαξη των εμπορευματοκιβωτίων του πλοίου. Τα πυρομαχικά έμειναν εκεί μέχρι τις 12/1/2011 ημέρα που μεταφέρθηκαν σε διάφορες μονάδες και συγκροτήματα αποθηκών.

«Αυτό είναι κάτι που κάνει ο στρατός» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι τα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί έμειναν για 3μιση χρόνια».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε στον μάρτυρα ότι επικαλείται αυτό το γεγονός για να δικαιολογηθεί για άλλη αμέλεια του.

Σε ερώτηση κατά πόσον τα εμπορευματοκιβώτια είχαν έξω τη κατάλληλη σήμανση για να γνωρίζουν οι πυροσβέστες τι υπήρχε μέσα σ’ αυτά, ο μάρτυρας απάντησε θετικά. Ο κ. Ευσταθίου ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη αφού δει φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τα εμπορευματοκιβώτια κατά τον έλεγχο που έγινε να δείξει που υπήρχε η σήμανση.

Ο μάρτυρας επανέλαβε όσα είπε στις καταθέσεις του για τον έλεγχο που έγινε στο πλοίο και μετέπειτα στο φορτίο όταν αυτό εναποθηκεύτηκε στη ναυτική βάση. Ακολούθησε ένταση στο δικαστήριο με τον μάρτυρα και τον συνήγορο υπεράσπισης να υψώνουν το τόνο της φωνής τους, με αποτέλεσμα ο δικαστής να κάνει παρέμβαση και απευθυνόμενος στους δύο με θυμωμένο ύφος, τους είπε «μη φωνάζετε, μη φωνάζετε».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι στις συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν φαίνεται η σήμανση των εμπορευματοκιβωτίων απ’ έξω, αφού ο φωτογράφος φωτογράφιζε άλλα στοιχεία και πρόσθεσε πως έγινε ειδικός έλεγχος στο φορτίο από τον επιθεωρητή πλοίων ο οποίος και «μας διαβεβαίωσε ότι υπήρχαν οι απαραίτητες σημάνσεις τόσο μέσα όσο και έξω από τα εμπορευματοκιβώτια».

Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου εάν ο μάρτυρας έκανε οτιδήποτε από τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς για τη στοίβαξη των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως οι κανόνες δεν τηρήθηκαν λόγω της προσωρινότητας.

Τέλος ερωτηθείς γιατί δεν μερίμνησε για να τηρηθούν οι κανονισμοί ώστε να μην αλλοιωθεί η πυρίτιδα στα εμπορευματοκιβώτια, ο μάρτυρας απάντησε ότι μόλις πέρασε η προσωρινότητα έστειλε στις 28/5/2009 επιστολή στην οποία ανέφερε ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα φύλαξης του φορτίου και σημείωσε πως «εμείς δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το φορτίο αφού δεν ήταν δικό μας».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ