Εγκαταλείπουν τα παιδιά τους λόγω κρίσης

 

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (25/10) η UNICEF στο πλαίσιο της διάσκεψης του δικτύου Eurochild, που διεξάγεται στη Σόφια.

“Μια ανησυχητική τάση παρατηρείται από το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γενικότερα ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες παρουσιάζει την τάση να αυξάνεται”, ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της UNICEF για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εισαχθεί σε ιδρύματα στις 20 χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε η μεγαλύτερη τάση εγκατάλειψης εντοπίζεται σε φτωχές χώρες όπως ο Μόλδοβας, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που εγκαταλείπονται στα ιδρύματα είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, κυρίως στη Σλοβενία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ΠΓΔΜ, στην Τσεχία και στην Πολωνία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά παιδικής εγκατάλειψης στη Βουλγαρία, μια χώρα 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων όπου συναντάται το πιο υψηλό ποσοστό παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση “National Care for Children” ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών ετών που έχουν εγκαταλειφθεί στην μέριμνα του κράτους ανήλθε εκεί από 2.209 παιδιά το 2010 σε 2.509 το 2011.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.