Εγκαίνια της 8η ετήσιας έκθεση Κερυνειωτών καλλιτεχνών

 

“Εκδηλώσεις σαν και αυτές”, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών, “είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για εμάς τους Κερυνειώτες, για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν ξεχνούμε, για να επιβεβαιώσουμε ότι στο κάλεσμα της Ιστορίας απαντούμε παρόντες”.

“Για να διαδηλώσουμε”, πρόσθεσε, “ότι η δικαιοσύνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη, για να μεταφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την απαίτηση, αλλά και τη βαθειά μας πίστη, ότι η ώρα της ιστορικής δικαίωσης της Κερύνειας θα έλθει. Με ενότητα και συλλογικότητα”.

Σε ομιλία της η Υπουργός, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, συνεχάρη το Δημοτικό Συμβούλιο Κυρήνειας “για την πρωτοβουλία του να διοργανώνει αυτή την εκδήλωση”, δηλώνοντας πως “οι τοπικές Αρχές των κατεχόμενων δήμων έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν”.

“Μέσα από τη δράση τους”, είπε η κ. Μαύρου, “κρατούν ζωντανές για όλους εμάς τις μνήμες και τους δεσμούς με το παρελθόν, κρατούν ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον και, το κυριότερο, συνδέουν τους νεώτερους με τον τόπο τους”.

“Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών”, είπε η κ. Μαύρου, “μπορεί κανείς να διακρίνει τη σύνδεση με το φυσικό τους χώρο, με την αγαπημένη μας Κερύνεια, με τη λαϊκή μας παράδοση” και “διαμέσου της τέχνης διατηρούμε μέσα μας τις μνήμες, τις οποίες, σε αντίθεση με τα σπίτια, τα χωράφια, τις περιουσίες, κανένας δεν μπορεί να μας πάρει”.

“Η σημερινή εκδήλωση”, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών, “δίδει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να προβάλουν σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς” και “οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν έναν ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και είναι αυτός ο διάλογος που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται την κοινωνία, να προτείνουν λύσεις και να μετέχουν δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα”.

Κατά τα τελευταία έτη στην Κύπρο, όπως ανέφερε η κ. Μαύρου, “βλέπουμε μια στροφή των νέων ανθρώπων προς ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις και αυτό δεν μπορεί παρά να δίδει ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας”.

Η Υπουργός συνεχάρη, επίσης, τους δημιουργούς Λίλια Χατζηγεωργίου, Μιχάλη Γεωργιάδη, Μαρία Παυλίδου, Ανδρέα Τσιάλη, Λία Γεωργιάδη, Ευτέρπη Ευστρατίου Παπακυριακού και Σάββα Παπακυριακού “για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα αλλά και για το σύνολο των μέχρι σήμερα δημιουργιών τους”.

“Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στον Γιώργο Ελισσαίο”, συνέχισε η Υπουργός, δίδοντας συγχαρητήρια και στο Δήμο Κυρήνειας για τη διοργάνωση  της ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών, “μιας έκθεσης”, πρόσθεσε, “που έχει καταστεί πλέον θεσμός, επιτρέποντας σε καλλιτέχνες από την Κερύνεια να επικοινωνήσουν μέσα από τα έργα τους με όλους εμάς”.