Εγκαινιάστηκε το έργο για μεταφορά νερού στα κατεχόμενα

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο τ/κ Τύπος πραγματοποιήθηκαν δύο χωριστές εκδηλώσεις, μία στο Αναμούρι της Νότιας Τουρκίας όπου παρέστη ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ και ο αρμόδιος για την οικονομία και την ενέργεια «υπουργός» Σουνάτ Ατούν και μια στη Βασίλεια Κερύνειας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στις 7 Μαρτίου 2014, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά έτος.

Στο Αναμούρι παρέστη και ο «αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις υπουργός» Μπεσίρ Ατάλαϋ, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι η  ταυτόχρονη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης επανέλαβε τη θέση ότι το ψευδοκράτος και ο «τ/κ λαός» ουδέποτε ήσαν και ουδέποτε θα μείνουν  μόνοι.

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ , παρά την αβεβαιότητα και την «απομόνωση»την οποία βρίσκονται, έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 15000 δολάρια, φιλοξενούν γύρω στο ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως και ότι στα 8 παράνομα πανεπιστήμια που λειτουργούν στα κατεχόμενα φοιτούν πάνω από 50.000 φοιτητές από 80 χώρες.

Ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην  εκδήλωση, είπε ότι η Κύπρος για τους Τούρκους είναι η ψυχή τους και ό,τι και αν προσφέρουν στο νησί είναι λίγο.

Ο Κιουτσούκ αποκάλεσε το σχέδιο μεταφοράς νερού ως “Σχέδιο του Αιώνα” ενώ ο λεγόμενος υπουργός  ενέργειας των κατεχομένων Ατούν επανέλαβε ότι το νερό από την Τουρκία μπορεί να γίνει νερό ειρήνης στο νησί.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργατών της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού Τσαγλαγιάν Τσεσουρέρ, αναφερόμενος στη μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού από την Τουρκία, είπε ότι οι Κιουτσιούκ-Ερντογαν στοχεύουν στην εξόντωση των Τ/κ αφού – όπως είπε – με τη μεταφορά ηλεκτρισμού θα παύσουν να δραστηριοποιούνται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα βρίσκονται σε τ/κ χέρια, η “αρχή ηλεκτρισμού” θα κατεβάσει τα ρολά και η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί.

Σχετικά με τη μεταφορά νερού, είπε ότι υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία που αφορούν τον έλεγχο του νερού, την αγοραπωλησία του και την τιμή του.

Πηγή ΚΥΠΕ