Εκδηλώσεις Ευρωπαικών Ημερών Κληρονομιάς στη Γιόλου

 

 Aυτό δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνά Αριστοτέλους – Κληρίδου.Τον χαιρετισμό της οποίας ανέγνωσε ο Επαρχιακός Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Πάμπης Αναγιωτός στην πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «αναπολώντας το παρελθόν, Ευρωπαϊκές μέρες κληρονομιάς» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην κοινότητα της Γιόλου.

Η κα Κληρίδου ανέφερε πως η κυπριακή Πολιτεία διασφαλίζει την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί τον φορέα των αξιών του πολιτισμού μας, μέσω νομοθεσιών και υιοθέτηση κοινής με άλλα κράτη πολιτικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στηρίζει και προάγει την προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου.

Για το σκοπό αυτό πρόσθεσε, έχει ήδη κηρύξει από το 1979 μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.000 κτήρια ως διατηρητέες οικοδομές. Επιπλέον , στηρίζει όπως είπε, υλικά την προσπάθεια αποκατάστασης τους μέσω του σχεδίου παροχής επιχορηγήσεων και άλλων κινήτρων σε ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών. Αξιοποιεί , επίσης, τη δυνατότητα χρηματοδότησης της κληρονομιάς μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα χορηγίας αγροτουρισμού ή πολεοδομικά έργα που εκπονούνται μέσω των διαρθρωτικών ή άλλων ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έργα αυτά, συνέχισε, έχουν στόχο την αποκατάσταση του παραδοσιακού δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και της συνολικής αναβίωσης των ιστορικών κέντρων των πόλεων και των παραδοσιακών οικισμών. Η κα Κληρίδου είπε ακόμη πως η οικονομική κρίση που οι πλείστες χώρες διέρχονται αυτή την περίοδο δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της προστασίας της κληρονομιάς . Εκτίμησε ωστόσο, πως οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες μόνο κάποια επιβράδυνση θα προκαλέσουν και δεν θα σταματήσουν την πετυχημένη πορεία αυτής της δραστηριότητας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλου Σταύρος Βραχνός είπε πως στόχος των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίζει τους ιστορικούς και παραδοσιακούς χώρους της κοινότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είπε ο κ Βραχνός, άρχισε με  ξενάγηση το πρωί  στο μουσείο λαϊκής παράδοσης, παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων και τεχνών και έκθεση φωτογραφίας με παραδοσιακά επαγγέλματα στο χώρο του Μουσείου. Ακολούθησε ξενάγηση στον παραδοσιακό αλευρόμυλο, ο οποίος εξυπηρετεί σχεδόν όλα τα χωριά της γύρω περιοχής.

Ο κ. Βραχνός επανέλαβε πως στον παραδοσιακό νερόμυλο του ζεύγους Γιαννάκη και Ανδρούλας Μυλωνά η χρησιμοποίηση των παλιών μηχανημάτων προκειμένου να παράγουν το κύριο αγαθό για την διατροφή, το αλεύρι από δημητριακά, έχει την μοναδικότητα της. Γι αυτό και τον επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος και εκτός της επαρχίας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την  παρουσίαση παρασκευής ζιβανίας σε παραδοσιακό καζάνι και στην συνέχεια ξενάγηση στο παλιό εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου, στην εκκλησία Χρυσελαιούσης, στα ερείπια του Αγίου Μάρκου και σε διατηρητέο πανδοχείο της κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς διοργανώνονται στην Κύπρο από το 1995 και συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 7 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου με ποικίλα θέματα στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Γεροσκήπου, Λουβαρά, Κάτω Δρυ, Μιτσερού, Πάνω Πλατρών και Γιόλου, οι οποίοι έχουν αναλάβει πλήρως τη διοργάνωση καθώς και τη χρηματοδότηση για την περιοχή τους.

Σύμφωνα με την κα Κληρίδου η σχετική ελευθερία του θέματος επιτρέπει στην κάθε κοινότητα που συμμετέχει, να προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου της, και να οδηγήσει τους επισκέπτες στα μοναδικά μονοπάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τέλος καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων.

 

Πηγή ΚΥΠΕ