Έκκληση ΑΚΕΛ για συστράτευση με Κυβέρνηση

 

Έκκληση προκειμένου, όπως δήλωσε σήμερα (6/10) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κυπριακό λαό, την οικονομία και τους εργαζομένους.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, σε δηλώσεις του αργά σήμερα το απόγευμα, μετά την πολύωρη συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, “αυτό που απαιτείται είναι η στήριξη της Κυβέρνησης στη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δέσμευση την οποία το ΑΚΕΛ έχει εξ υπαρχής αναλάβει απέναντι στον κυπριακό λαό και στους εργαζομένους”.

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι “ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζουν την ενορχηστρωμένη προσπάθειά τους να αποδομήσουν το πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις της Τρόικας“.

“Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης στον τόπο μας“, είπε ο κ. Λουκαΐδης, “θα πρέπει να διερωτηθεί γιατί, άραγε, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης επιχειρούν να απαξιώσουν με τόσο έντονο τρόπο τις προτάσεις της Κυβέρνησης“.

Μήπως επειδή συμφωνούν περισσότερο και βολεύονται με το πακέτο των προτάσεων της Τρόικας“, διερωτήθηκε ο κ. Λουκαΐδης, δηλώνοντα ότι “οι πολίτες θα πρέπει, επίσης, να διερωτηθούν, γιατί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί τη βάναυση διαστρέβλωση των προτάσεων της Κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει την ψεύτικη εντύπωση ότι αυτές είναι χειρότερες και από αυτές της Τρόικας“.

Μήπως, ξαφνικά, απέκτησαν υπέρμετρη ευαισθησία για τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους”, διερωτήθηκε επίσης ο κ. Λουκαΐδης, και κάλεσε τον “κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να διερωτηθεί ως προς τις πραγματικές προθέσεις του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη, όταν ξιφουλκούσαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν αυτός αναφερόταν σε `κόκκινες γραμμές` που αφορούν την ΑΤΑ, τον 13ο (μισθό) και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών“.

Μήπως αυτό, από μόνο του“, συνέχισε, “δεν υποδηλώνει την πάγια νεοφιλελεύθερη πολιτική τους και δεν αποκαλύπτει την υποκρισία τους, όταν σήμερα καμώνονται ότι αγωνιούν για προτάσεις της Κυβέρνησης, που τάχατες είναι πιο επώδυνες από τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα;”

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, στη διάρκεια της συνεδρίας της ΚΕ, υπήρξαν εισηγήσεις για καλύτερο και δικαιότερο καταμερισμό των οικονομικών βαρών που θα προκύψουν από τη λήψη μέτρων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι “το Πολιτικό Γραφείο έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για πρόσθετα μέτρα που θα εμπλουτίζουν το κυβερνητικό πακέτο“.

“Ακριβώς αυτές οι προτάσεις και τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από την ολομέλεια της ΚΕ“, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης, “επιχειρούν να μεταφέρουν ακόμα περισσότερο οικονομικό βάρος στον πλούτο και στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα“.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΑΚΕΛ“, είπε ο κ. Λουκαΐδης, “ενημερώθηκε για το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, καθώς επίσης και για τις εισηγήσεις του Πολιτικού Γραφείου για πρόσθετα μέτρα που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τις κυβερνητικές προτάσεις“.

Αποτελεί εκτίμηση της ΚΕ του ΑΚΕΛ ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης“, συνέχισε, “κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι αυτές εδράζονται σε μιαν άλλη, εντελώς διαφορετική, φιλοσοφία από αυτήν της Τρόικας”.

“Ασφαλώς”, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, “υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι, υπό τις παρούσες αρνητικές συνθήκες, το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης, εμπεριέχει επώδυνα μέτρα για τον κυπριακό λαό“.

“Την ίδια, όμως, στιγμή”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, “αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι, μέσα από τις κυβερνητικές προτάσεις, επιδιώκεται η κατανομή των οικονομικών βαρών με έναν κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, καθώς και η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων“.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ότι “αλλού μαγειρεύτηκαν” οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, μιας και διαφορετικές ήσαν οι σχετικές εισηγήσεις στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε ότι “οι θέσεις, που έχουν κατατεθεί είναι θέσεις της Κυβέρνησης και θέλω να διαψεύσω με κατηγορηματικό τρόπο”, πρόσθεσε, “αυτό που έχει πει ο κ. Χατζηπέτρου”.

“Η αλήθεια, που την έχουμε πει και δεν πρόκειται να αποκρυβεί”, είπε ο κ. Λουκαΐδης, “είναι ότι η Κυβέρνηση είχε επαφές με το ΑΚΕΛ και, στην ομάδα που έχει συντάξει, που έχει εργασθεί για τις προτάσεις, περιλαμβάνονται και στελέχη του ΑΚΕΛ“.

“Ασφαλώς”, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, “υπήρχαν προτάσεις, οι οποίες από καιρού είχαν κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και τις οποίες γνώριζαν πολύ καλά τα στελέχη του ΑΚΕΛ, τα οποία συμμετείχαν στη διαπραγματευτική ομάδα και στην ομάδα διαμόρφωσης των τελικών προτάσεων της Κυβέρνησης“.

“Αυτές οι προτάσεις, που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση”, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης, “στη δική μας αντίληψη, εκφράζουν τη γνωστή φιλοσοφία της Κυβέρνησης”.

“Έχει μήπως”, διερωτήθηκε, “συμπεριληφθεί κάτι καινούργιο και έξω από αυτήν τη διαχρονική φιλοσοφία που ισχύει όλα αυτά τα χρόνιας;”

“Διερωτώμαι”, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, ” ο κ. Χατζηπέτρου τί έχει συγκεκριμένα υπ` όψη του και σε ποιά μέτρα αναφέρεται, τα οποία έχουν προτείνει τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών;”

“Εάν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο”, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης, “ας μας το πει και, πολύ περισσότερο, ας μας πει εάν συμφωνεί με αυτά τα μέτρα”.

“Σε κάθε περίπτωση”, όπως ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, “ο κ. Χατζηπέτρου έχει κάθε δικαίωμα, είτε για μέτρα που η ίδια η οργάνωσή του αισθάνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν απέναντι στις προτάσεις της Τρόικας, είτε για προτάσεις άλλων τεχνοκρατών, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Οικονομικών, να τα θέσει στο διάλογο” και “εάν θεωρεί ότι αυτά θα εξυπηρετούν με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων“.

“Αλλά”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, “ας τοποθετηθούν όλοι, πρωτίστως οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αρνούνται να τοποθετηθούν επί της ουσίας, πάνω στις τοποθετήσεις της Τρόικας και ας μας πουν πώς τις συγκρίνουν, σε σχέση με το πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης και ας παύσουν να κρύβονται επιτέλους”.

“Είμαστε ενώπιος ενωπίων και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον κυπριακό λαό και απέναντι στην οικονομία αυτού του τόπου και στους εργαζομένους”, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ