Έκρηξη ΠΑΣΥΔΥ: «Μας σφάζουν τα μέτρα»

 

Ανέφερε ότι οι μειώσεις στους μισθούς πλησιάζουν το 30%, αν προστεθούν και οι προγενέστερες απώλειες στις απολαβές.  

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε την άρνηση της ΠΑΣΥΔΥ να αποδεχθεί την πρόταση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους για αναδιάρθρωση του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), αναφέροντας ότι ΑΚΕΛ και ΠΕΟ ότι με το σύνθημα δικαιότερη ΑΤΑ, με μαθηματική ακρίβεια έχουν οδηγήσει σε κατάργηση της ΑΤΑ

Οπως είπε ο κ. Χατζηπέτρου, “είναι μια κακή εξέλιξη για τον τόπο” το ότι “δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος”, μέσα από τον οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα να υποδείξει “τα κατάλληλα μέτρα που να μην αδικούν ούτε τον μισθωτό, αλλά ούτε και τον τόπο και να είναι και αναπτυξιακά”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “το ορθολογικό ήταν να κληθούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να υπάρξει ο διάλογος και όταν θα είχε τις δικές μας απόψεις τότε να προχωρήσει (η Κυβέρνηση) σε συνάντηση με τα κόμματα” και πρόσθεσε ότι “το ΑΚΕΛ έκανε μαθήματα σε όλους τους άλλους για τον κοινωνικό διάλογο και αυτή τη στιγμή σφαγιάζει τους δημοσίους υπαλλήλους”.

“Είναι απροβλημάτιστα που προχώρησαν σε αυτά τα μέτρα, δεν ξέρουμε τη σκοπιμότητα – διότι πρέπει να υπάρχει σκοπιμότητα -“, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι “φαίνεται με την Κυβέρνηση έκλεισε το θέμα, πήρε τις αποφάσεις της”, ενώ “ήταν ο εργοδότης μας και έπρεπε να συζητήσει μαζί μας”, προτού καταλήξει στα μέτρα.

“Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ξέρω με ποιές προτάσεις αποφάσισε”, αλλά “δεν είναι με τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών που αποφάσισε”, είπε, προσθέτοντας ότι “αλλού έχουν μαγειρευτεί αυτά που μας παρουσίασαν σαν μέτρα”.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η οργάνωση έχει “απόλυτα σωστές πληροφορίες”, επαναλαμβάνοντας ότι “δεν είναι στο Υπουργείο Οικονομικών” που καταρτίστηκαν αυτά τα μέτρα.

Δεχόμενος ότι υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων για την οικονομία, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα μεταβεί στη συνάντηση με την Κυβέρνηση αν κληθεί να συζητήσει τα μέτρα.

Ο κ. Χατζηπέτρου διερωτήθηκε κατά πόσο “έχει σημασία που δεν θα αποκοπεί ο 13ος μισθός τη στιγμή”, όπως είπε, “που με τα μέτρα μας αποκόπτουν δυόμισι μισθούς”, ενώ αναφέρθηκε σε “έγκλημα που γίνεται σε βάρος των νέων υπαλλήλων“, οι οποίοι θα πληρώνουν για 28 χρόνια με το συνολικό ποσό να αγγίζει τις 200.000 ευρώ.

Εξέφρασε την ελπίδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν την ευκαιρία στην ΠΑΣΥΔΥ και να ακούσουν τις απόψεις της και σημείωσε ότι “δεν είναι αυτοσκοπός ούτε οι απεργιακές κινητοποιήσεις” ούτε οτιδήποτε άλλο.

“Στόχος μας είναι να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα που θα οδηγήσουν τον τόπο μας έξω από την ύφεση, χωρίς να δημιουργήσουν και πρόβλημα στην αγορά”, είπε, προσθέτοντας ότι “το πιο σωστό είναι να πάρουμε τα σωστά διαρθρωτικά μέτρα”.  

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχει πρόταση για διαφοροποίηση του συνταξιοδοτικού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μελέτες που έγιναν, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης με τρόπο ανεφάρμοστο” και πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα και είναι η συντεχνία που σε διάλογο με την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαμε συγκατατεθεί στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο στο 63ο, είχαμε πρωτοστατήσει στις μηδενικές αυξήσεις σε περίοδο που είχαμε πλεονάσματα”.

“Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τα μέτρα που πράγματι θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση και έχουμε και εισηγήσεις και προτάσεις ορθολογικές και κοστολογημένες”, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα ότι “υπάρχουν επιδόματα (κοινωνική παροχή) ύψους 1.500 ευρώ που δεν μειώνονται”, διερωτούμενος γιατί ένα επίδομα να μην μειωθεί σε κάποιο ποσοστό και ο μισθός των 1.500 ευρώ να μειώνεται”.

“Δεν είναι παραλογισμός αυτό το πράγμα“, διερωτήθηκε.

“Και από του βήματος του τελευταίου μας συνεδρίου, αλλά και αρχές Ιουνίου όταν εγίνετο θόρυβος για την φορολογία του εφάπαξ ή για τον 13ο μισθό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δήλωση που δεν τήρησε και την οποία χαιρετίσαμε”, είπε ο κ. Χατζηπέτρου και πρόσθεσε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επί λέξη: `Πιστεύω λοιπόν ότι χρειάζονται κάποια μέτρα αλλά γιατί πάντα όταν στρέφουμε το μάτι μας, την σκέψη μας σε μέτρα, πάμε στους εργαζόμενους. Εγώ ακούω ότι υπάρχουν 400 εκατομμύρια ανείσπρακτοι φόροι. Γιατί μόνο στις περικοπές και δεν πάμε στα έσοδα που έπρεπε να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν;”.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να μην ανησυχούν ούτε για τον 13ο μισθό τους ούτε για τη φορολογία του εφάπαξ τους, λέγοντας ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει κατηγορηματικά”.

Ανέφερε επίσης ότι “από τους νέους υπαλλήλους παίρνει τις προσαυξήσεις για πέντε χρόνια” και εξήγησε ότι “ένας νεοεισερχόμενος δημόσιος υπάλληλος, με επιστημονικά προσόντα, ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής θα στερηθεί πέντε προσαυξήσεις, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα αυξάνεται η ζημιά του γύρω στα 90 ευρώ το μήνα (90Χ13), τον δεύτερο 180, τον τρίτον 270, τον τέταρτον 360 και τον πέμπτο 450 το μήνα για είκοσι χρόνια”.

 

Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της γιατί τα υπό αναφορά μέτρα που υποβλήθηκαν προς συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους στους θεσμοθετημένους μηχανισμούς διαβούλευσης εργασιακών θεμάτων, με πλήρη περιφρόνηση προς τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου και τα εργατικά θέσμια.

Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή αναφέρει πως θεωρεί “τα αποφασισθέντα μέτρα ως αντεργατικά, αντιαναπτυξιακά και σφαγιαστικά για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους μισθωτούς του δημόσιου αφού οι νέες επαχθέστατες προτεινόμενες περικοπές στα εισοδήματα τους έρχονται να προστεθούν στις προγενέστερες βαρύτατες απώλειες στις απολαβές τους”.

Επίσης, η Επιτροπή θέτει θέμα γιατί δεν προηγήθηκε συζήτηση, αναφέρεται σε περιφρόνηση προς τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου και τα εργατικά θέσμια, μιλά για διωγμό των μισθωτών του δημοσίου, εκφράζει αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει συνέχιση της πρακτικής και δηλώνει έτοιμη για υποβολή ορθολογιστικών εισηγήσεων για τη διασφάλιση των αναγκαίων εξοικονομήσεων.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή “απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να παρασχεθεί στη συνδικαλιστική πλευρά βήμα διαλόγου με στόχο την υιοθέτηση πιο δίκαιων και εξορθολογισμένων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης”.

Πρόταση Υπουργού για ΑΤΑ

“Η ΠΑΣΥΔΥ δεν θα προσυπογράψει την πρόταση” της Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, δήλωσε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι “δική μας εκτίμηση είναι ότι οι ατυχείς χειρισμοί των τελευταίων δύο ετών έχουν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του θεσμού της ΑΤΑ”.

“Με το σύνθημα δικαιότερη ΑΤΑ που κατά κόρον χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από πλευράς ΑΚΕΛ και ΠΕΟ αλλά και με τον ασυλλόγιστο διαχωρισμό σε ΑΤΑ για δημόσιο τομέα και ΑΤΑ για ιδιωτικό τομέα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του επιτυχημένου αυτού θεσμού και ασφαλώς οι ευθύνες είναι ασήκωτες”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “η ΠΑΣΥΔΥ σοβαρά και υπεύθυνα όταν τέθηκε θέμα διαρθρωτικών αλλαγών που να βοηθούν και τον εργαζόμενο και τον τόπο είχε το θάρρος και πρωτοβουλιακά προχώρησε σε συμφωνία επί διακυβέρνησης Κληρίδη, η οποία κράτησε από το 1999 μέχρι σήμερα με την ΑΤΑ να παραμένει αναλλοίωτη”.

Αναφέροντας ότι “η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ ήταν σε περιοδείες διαμαρτυρίας γιατί είχε κουτσουρευτεί η ΑΤΑ”, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι “με το εύηχο σύνθημα δικαιότερη ΑΤΑ, δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια έχουν οδηγήσει σε κατάργηση της ΑΤΑ και θα το δείτε πολύ σύντομα”.

“Μπορεί να είναι η σημαία, μπορεί να είναι το σύνθημα, μπορεί να είναι για να δώσουν δικαιολογίες σε χίλια δυο. Η ΑΤΑ για μας δυστυχώς έχει τελειώσει”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “ήταν ένας απόλυτα πετυχημένος θεσμός για τον οποίο ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος έλεγε ότι πρόκειται για ευλογία, προσθέτοντας ότι με την ΑΤΑ είχαμε διατηρήσει την εργατική ειρήνη αλλά και την αγοραστική αξία του μισθού”.

“Δυστυχώς η λανθασμένη χειρισμοί οδηγούν στην κατάργηση της και θα το δείτε”, κατέληξε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ