Ελλάδα: Νέο ραντεβού ΥΠΟΙΚ – τρόικας

 

Στις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, καθώς η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τους εκπροσώπους της τριμερούς έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 14:00.

Παρά τις διαβουλεύσεις, τελική συμφωνία για την οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων δεν αναμένεται να επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επισήμανε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτίμησε και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική συμφωνία, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και η οποία θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η “γεφύρωση” των διαφορών που παραμένουν. Η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα για την διετία 2015 – 2016 χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιορίσει το ποσό, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2013 ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συνολικά, από τις περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το τι προβλέπονταν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφαινόμενη κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και από την αύξηση του ποσοστού περικοπής όλων των συντάξεων.

Αντιθέτως, δεν θα μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα. Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.