Ελλάδα: Σε ένα άρθρο τα μέτρα – φωτιά της Τρόικα


 

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης  ότι ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π. Τσακλόγλου, θα ενημερώσει σχετικά το Euroworking Group και διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία με την τρόικα προκειμένου το ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις να μην θεσμοθετηθεί τώρα και να εξεταστεί στο άμεσο μέλλον.

Αναφερόμενος, δε, στις διαφωνίες που έχει ξεκάθαρα διατυπώσει η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει ταχθεί και υπέρ της παρουσίασης του πακέτου μέτρων υπό τη μορφή δύο νομοσχεδίων στη Βουλή με τα εργασιακά να ψηφίζονται χωριστά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συναίνεση εκ μέρους της το γρηγορότερο δυνατό. Για την περίπτωση που η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίσει τελικά το πακέτο μέτρων υπό τη μορφή ενός άρθρου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει».

 

Εκτός όμως από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη Δημοκρατική Αριστερά, ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και με την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου –ΤΑΙΠΕΔ- πριν από κάθε πρόταση αξιοποίησης και καταθέτει τις προτάσεις της στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο «οφείλει να τις λαμβάνει υπ’ όψιν του».

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη προκάλεσε αντίδραση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής πριν από κάθε απόφαση αξιοποίησης και δεν συμφωνούν με τις προβλέψεις της τροπολογίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι εντός των επομένων ωρών θα συνεδριάσει εκτάκτως για το ζήτημα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Πάρι Κουκουλοπουλο και με τη συμμετοχή αρκετών βουλευτών για το θέμα καθώς ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος ταξιδεύει για τις ΗΠΑ όπου θα έχει σειρά επαφών και με στελέχη του ΔΝΤ. 

Πληροφορίες από τη Βουλή ανέφεραν ότι τελικά η συγκεκριμένη τροπολογία δεν θα τεθεί για ψήφιση σήμερα και η όλη διαδικασία μετατίθεται για την Τρίτη ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεδριάζει εκτάκτως  στις 5.30 το απόγευμα προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας, σε ένα κοινό νομοσχέδιο με τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου. Η πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς την Τετάρτη το απόγευμα κατέληξε ότι αν και υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις στις αρχικές αξιώσεις της τρόικα, αυτές δεν αποτελούν βάση συζήτησης για το κόμμα το οποίο επιμένει στη θέση του να μην τις ψηφίσει. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκαν και οι 16 βουλευτές του κόμματος. 

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενημέρωσε το πρωί την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στα εργασιακά και ανέφερε ότι οι βελτιώσεις είναι πολλές σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο και ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις (σε περίπτωση απόλυσης) και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια». 

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι διασώθηκαν οι τριετίες, δεν μειώνεται ο κατώτερος μισθός, διατηρούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αν και ο μηχανισμός ορισμού του κατώτερου μισθού πλέον δεν ορίζεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά νομοθετείται από την κυβέρνηση.