Ελλάδα: Τα «έσπασαν» οι πολιτικοί αρχηγοί


 

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Στα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ να ψηφίσω τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να φέρει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι ήδη αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου. Δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα πεδίο που θα είναι καθηλωμένες οι αποδοχές. Θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και η ανεργία σε συνδυασμό με την αύξηση της ύφεσης. Αυτά σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας”.

Αντίθετος σε αλλαγές στα εργασιακά δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε πως “Δεν πρέπει να ανοίξουμε μέτωπα όπως το εργασιακό” τονίζοντας πως κάτι τέτοιο “δεν έχει δημοσιονομικό όφελος”.

Ειδικά για τα εργασιακά που αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ . Βενιζέλος είπε πως είναι “προκλητικό και αδικαιολόγητο” να ανοίγει τώρα αυτή η συζήτηση και υπογράμμισε την ανάγκη για οριστικοποίηση του πακέτου.

Εξερχόμενος της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι σημαντικό μέσα στις λίγες επόμενες μέρες να κλείσει η συμφωνία, η οποία όμως πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και το πακέτο μέτρων να είναι το τελευταίο αλλά και να πείσει τόσο την κοινωνία όσο και τις αγορές.

Όσο για τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα.

Είπε ακόμα ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα σε υψηλό διαπραγματευτικό επίπεδο μέσα στις επόμενες ώρες.