Ελλάδα: Βάζει όρους και η Αθήνα προς την Τρόικα

 

Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και να λάβουν χώρα παρεμβάσεις του πρωθυπουργού σε ομολόγους του.

Επίσης, από τις 9:00 το πρωί ο πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις έχει διαμορφωθεί το… “πακέτο” των ελληνικών όρων για να γίνει αποδεκτό το νέο μνημόνιο:

–          Να μην επιμείνει η τρόικα στις απαιτήσεις στα στα εργασιακά.

–          Να αποσυρθεί η απαίτηση Σόιμπλε για ειδικό λογαριασμό.

–          Να αυξηθεί η πρόβλεψη της ύφεσης ώστε να μην απαιτηθούν νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον.

–          Να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα κατά 2 έτη.

–          Να αλλάξει το έτος (σ.σ. 2020) κατά το οποίο το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

Οι όροι αυτοί συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία και νέο τετ α τετ που είχαν αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο αρχηγοί είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον Φώτη Κουβέλη. Κοινός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πακέτο συμφωνίας το οποίο να μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Γιατί, είναι προφανές πως αν η τρόικα επιμείνει σε παράλογες απαιτήσεις το μόνο που θα κερδίσει είναι την πτώση της κυβέρνησης και ακολούθως τη χρεοκοπία της Ελλάδας.