Έλυσε το “Γόρδιο Δεσμό” η Κυπριακή Προεδρία

Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν, στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε τη λύση σε ένα σημαντικό “γρίφο”.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 32ης αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών στον Αστρομερίτη, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι η Κύπρος κατάφερε, όπως είπαν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, το ακατόρθωτο, να φέρει, δηλαδή, μια συμβιβαστική λύση σ’ ένα πρόβλημα το οποίο ταλάνιζε την ΕΕ για δυο περίπου χρόνια και για ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό πυλώνα της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης της έρευνας.

Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως η όλη διαπραγμάτευση κινδύνευσε να καταρρεύσει και η Ευρώπη να χωριστεί στα δύο, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας την Τετάρτη, η κυπριακή Προεδρία κατάφερε να πετύχει μια ιστορική συμβιβαστική λύση.

Αυτό, δήλωσε, «καταδεικνύει ότι η Κύπρος, μια μικρή Κύπρος, όταν πολιτεύεται με αυτοπεποίθηση και με ένα ευρωπαϊκό πνεύμα μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή και της Προεδρίας του Συμβουλίου».

«Φεύγοντας από το Υπουργείο Υγείας φεύγω με τη συνείδηση μου ήσυχη ότι καταφέραμε εξ’ ονόματος της Κύπρου μια πολύ μεγάλη επιτυχία την οποία αναγνώρισαν όλοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ