Εμμένουν σε παγοποίηση της ΑΤΑ οι εργοδότες

Η σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και σε αυτήν συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης και ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Πήλικος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Λοϊζίδης.

Επίσης συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός και ως προς το ζήτημα της ΑΤΑ και είπε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους.

Η ηγεσία των εργοδοτικών οργανώσεων, ανέφερε από την πλευρά της ότι υπέβαλε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εισήγηση, όπως η Κυβέρνηση συμπεριλάβει στις αντιπροτάσεις της προς την Τρόικα πρόταση για κονδύλι 1-2 δις ευρώ, το οποίο θα διατεθεί προς όφελος της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πώς βλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αίτημα αυτό, είπε ότι «το θέμα της ανάπτυξης είναι ζήτημα που απασχολεί όλους και ασφαλώς και την Κυβέρνηση».

«Πιστεύουμε ότι είναι κοινή η θέση ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στην ανάπτυξη για να βοηθήσουμε την οικονομία μας να βγει από την ύφεση και να πάει μπροστά» είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένο πακέτο για την ανάπτυξη.

Είπε ότι η Τρόικα δεν έχει συμπεριλάβει στις εισηγήσεις της οτιδήποτε αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί ξανά προς τους δανειστές.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το κυβερνητικό πακέτο για την ανάπτυξη δεν είναι κάτι που τίθεται υπό την αίρεση της Τρόικας.

Για την πρόταση αναφορικά με το κονδύλι ύψους 1-2 δις ευρώ, είπε πως «ήταν μια σκέψη από μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων» και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να δούμε το πώς επενδύουμε περισσότερα στην ανάπτυξη».

Παρόλα αυτά είπε ότι δεν είναι εύκολο να λεχθεί οτιδήποτε από τώρα, δεδομένης και της θέσης που είχε η Τρόικα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «είναι κάτι το οποίο θα δούμε». Ανέφερε ότι για την Κυβέρνηση «είναι σημαντικό να έχουμε κάποιες κοινές θέσεις οι οποίες να τίθενται έτσι ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε κάποια πράγματα».

Αυτό, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη, αλλά και άλλα ζητήματα ενόψει της διαπραγμάτευσης, ενώ είπε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω του οποίου θα διεκδικηθούν πράγματα από την Τρόικα.

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, ήδη, ανακοινώθηκε ότι με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα υπάρξει και άλλη συνάντηση. Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη για την ημερομηνία καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ, ενώ είπε ότι δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση με την Κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Εκφράζοντας τη θέση των συλλογικών οργάνων των εργοδοτικών οργανώσεων για την ΑΤΑ, είπε ότι ζητείται το πάγωμά της όσο διαρκεί το μνημόνιο και για τη συνέχεια η σύνδεση της με την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Ανέφερε εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν στον Πρόεδρο και την Υπουργό Εργασίας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις και αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορούν να βοηθηθούν μέσω τις ανάπτυξης, ώστε να συγκρατηθεί και η αύξηση της ανεργίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης αναφέρθηκε επίσης στην ΑΤΑ, λέγοντας ότι ο έως τώρα τρόπος καταβολής της αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία.

 

Ανέφερε ότι πέραν του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, τα δημοσιονομικά έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση «διότι για δεκαετίες όλοι παίρναμε αυξήσεις που δεν είχαν σχέση με την αύξηση στην ανάπτυξη».

Ερωτηθείς πότε θα αποσταλούν οι προτάσεις της εργοδοτικής πλευράς προς την Κυβέρνηση, είπε ότι αυτό θα γίνει πιθανόν αύριο, αφού συζητηθούν στα συλλογικά όργανα οι προτάσεις της κοινής επιτροπής που είχε συσταθεί μεταξύ ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για το κονδύλι των 1-2 δις για την ανάπτυξη, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι παρά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμένεται να επέλθει με την υπογραφή του μνημονίου, οι τράπεζες δεν θα είναι άμεσα σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις, ο κ. Πηλείδης είπε ότι σε μια εβδομάδα θα είναι σαφές αν θα υπάρξει κατάληξη ή όχι για το θέμα της ΑΤΑ.

Συμπλήρωσε ότι οι εργοδότες δεν έχουν αλλάξει άποψη για το θέμα της ΑΤΑ και είπε ότι το ΚΕΒΕ ανέφερε εξ αρχής πως ουδέποτε κλείνει τα αυτιά του σε εισηγήσεις ή αρνείται να συζητήσει προτάσεις που προέρχονται από την Κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι στο ζήτημα της ΑΤΑ οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις αρχών και πρόσθεσε ότι πάγια θέση της εργοδοτικής πλευράς είναι η πλήρης κατάργηση του θεσμού.

Είπε τέλος ότι σήμερα «συζητούμε ανοιχτά διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπνοια πάνω σε αυτό το θέμα», ενώ ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ