Ένα χάρτινο ποδήλατο υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο

 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο φιλόδοξος Ισραηλινός εμπνευστής του, ο 50χρονος Izhar Gafni, ο οποίος είναι ειδικός στο σχεδιασμό αυτοματοποιημένων συστημάτων μαζικής παραγωγής.

Είναι λάτρης του ποδηλάτου και για χρόνια επεξεργαζόταν την ιδέα να κατασκευάσει ένα ποδήλατο από χαρτόνι.

Μάλιστα, όπως πρόσφατα δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, το τελευταίο του πρωτότυπο είναι πλέον έτοιμο για μαζική παραγωγή μέσα στους επόμενους μήνες.

“Πάντα με συνέπαιρνε η ιδέα τεχνολογιών από ασύμβατα υλικά και το έχω κάνει αρκετές φορές”, είπε ο Gafni και πρόσθεσε : “Το να φτιάξεις ένα χαρτόκουτο είναι εύκολο αλλά το να φτιάξεις ένα ποδήλατο ήταν υπερβολικά δύσκολο και μέχρι να βρω το σωστό τρόπο να διπλώσω το χαρτόνι σε διάφορες κατευθύνσεις μου πήρε περίπου ενάμισι χρόνο με πολλές δοκιμές και αποτυχημένες προσπάθειες.”

Όσο για την κατασκευή του ποδηλάτου αφού δοθεί το σχήμα το χαρτόνι περνιέται με μια εδική μπογιά ώστε να αποκτήσει προστασία στο νερό και σε συνθήκες θερμότητας. Κατόπιν βάφεται στο χρώμα της επιλογής του πελάτη.

Όταν θα είναι έτοιμο για παραγωγή το ποδήλατο δεν θα περιλαμβάνει μεταλλικά μέρη, παρόλο που ο μηχανισμός του φρένου, το τιμόνι και τα πεντάλ θα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υποκατάστατα, χωρίς ωστόσο ο κατασκευαστής να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, θέλοντας να διατηρήσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κόστος παραγωγής κυμαίνεται γύρω στα 9 δολάρια για κάθε κομμάτι ενώ δεν θα πωλείται για περισσότερα από 20.

“Σε έξι μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό της πρώτης παραγωγής για ποδήλατα πόλης που θα υποστηρίζονται από ηλεκτρικό μηχανισμό, ένα μοντέλο για παιδιά στην Αφρική, ένα ποδήλατο ισορροπίας κατάλληλο για όσους ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν και ένα αναπηρικό καροτσάκι που θέλει να φτιάξουμε με την τεχνολογία μας για την Αφρική”, είπε ο Gafni.

Πηγή: 24h.gr