Ενεργειακό κέντρο η Κύπρος

 

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11.

Και τα 4 οικοπεδα γειτνιαζουν με το οικοπεδο 12 , με δημοφιλέστερα να είναι το 2 και το 9. 

Ο λόγος είναι ότι αυτή η εγγύτητα δημιουργεί συνθήκες συνεργασιών όπως πχ για κοινό αγωγό μεταφοράς.

Για τα οικόπεδα 2 και 3 θα γίνει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία που αποτελείται από τον ιταλικό κολοσσό ΕΜΥ και την Κορεάτικη Kogas.

Για το οικόπεδο 9, θα γίνει διαπραγμάτευση με την Γαλλορωσική κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ και ΝΟΒΑΤΕΚ. Η ΤΟΤΑΛ θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση από μόνη της το οικόπεδο 11.

Η διαδικασία για τα υπόλοιπα οικόπεδα συνεχίζεται.

Πλέον δημιουργείται ένας κλοιός υπερδυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ. ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ- ΡΩΣΙΑ- ΙΤΑΛΙΑ-ΚΟΡΕΑ είναι οι χώρες που αποτελούν αυτό το μπλοκ που πλέον στέλνει και πολιτικά μηνύματα.

Για τα 4 οικόπεδα η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί δια του Υπουργού Εμπορίου, με βάση μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης που είναι οι διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας, τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των εταιρειών και οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρουν οι εταιρείες προκειμένου να πάρουν την άδεια.

Τα οικονομικά ανταλλάγματα είναι δύο κατηγοριών. Αυτά που θα λάβουμε την ώρα της υπογραφής του συμβολαίου και τι είδους συμφωνία προτείνουν να γίνει από τα έσοδα που θα προκύψουν από τα κοιτάσματα. Άλλο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και οι τρόποι εκτέλεσης των δραστηριοτήτων από την εταιρεία.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη αυτά τα κριτήρια ο Υπουργός, έχουμε αποφασίσει να εγκρίνουμε την κατ΄ αρχήν άδεια και να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 2 και 3 με την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ (Ιταλία) και CΟGAS (Νότιο Κορέα). Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 9 με την κοινοπραξία των εταιρειών ΤOTAL

ENP Activities (Γαλλία) με τη NOVATEK GP Global resources (Ρωσία). Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 11 με την εταιρεία ΤΟΤΑL.

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης, όπως προνοούνται και στην προκήρυξη, αλλά και στη βάση της νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων του 2007».

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μαζί με τη δημοσίευση της προκήρυξης τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε δημοσιεύσει το πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού». Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι  αυτό ήταν το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και των συμβούλων της, των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση στα θέματα υδρογονανθράκων και αρκετών τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και άλλων Υπουργείων.

«Είχαμε πει τότε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο συμβολαίου διότι σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία γύρω από αυτά τα ζητήματα. Αρα, η βάση του συμβολαίου θα είναι αυτό.

Σήμερα έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό και από μια άποψη αυτό βοηθά στο να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Αναμένεται, όπως είναι τα δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το 2013. Με τη Noble οι διαπραγματεύσεις πήραν οκτώ μήνες, ωστόσο, τα δεδομένα και οι συνθήκες ήταν διαφορετικά. Ενδεχομένως τώρα να γίνουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις. Το πότε θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις θα καθοριστεί από το συμβόλαιο. Στον πρώτο γύρο αδειοδότησης καθορίστηκε ένα περιθώριο δύο χρόνων το οποίο προσδιόριζε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση και ξεκίνησε πιο νωρίς από το καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αρα, θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε νέες εξορύξεις».

Ερωτηθείς για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι και αυτό θέμα διαπραγμάτευσης. Υπήρχαν μέσα στις προτάσεις και το ένα μέρος των προτάσεων ήταν το οικονομικό όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη (που αφορά μεταξύ άλλων το ποσοστό που μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα πηγαίνει στο κράτος και που κυμαίνεται γύρω στο 70%) και από τα δικαιώματα υπογραφής (signature bonus). Αυτά είναι τα άμεσα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε ερώτηση αν το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έγινε αναφορά ότι θα εισπραχθεί από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, θα προκύψει από την υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες για τα συγκεκριμένα τέσσερα τεμάχια, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το ποσό αυτό αφορούσε ένα μέτριο υπολογισμό και δεν αφορά το τελεσίδικο ποσό, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε ότι ανοίγονται «μεγάλες προοπτικές και για την οικονομία της Κύπρου και για το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως ένας νέος σημαντικός ενεργειακός παίκτης και στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλλεται για την οικονομία της Κύπρου. Με την υπογραφή των συμβολαίων ξεκινούν σημαντικές διεργασίες που σημαίνει τη δημιουργία σημαντικών έργων στην Κύπρο, σημαίνει σημαντικές επενδύσεις και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας».