Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου

 


Διαβάστε επίσης τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Διαβάστε ακόμα για το νέο «κούρεμα» στους μισθούς δημοσίων και ημιδημοσίων υπαλλήλων.


 

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και τη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που ακολούθησε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι “οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, οι εμπορικές σχέσεις και οι επενδύσεις”.

Ο κ. Μόρσι επεσήμανε “την ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών”. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του “ιδιαίτερα για το ρόλο της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό και τα αναφαίρετα δικαιώματά του”. Και προσέθεσε: “Εξετάσαμε επίσης το συριακό πρόβλημα και το θέμα της αντίστασης της Συρίας. Συμφωνούμε για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να σημειωθεί μία πραγματική αλλαγή σε αυτήν την χώρα. Συμφωνούμε για τη μη στρατιωτική ξένη επέμβαση σε αυτήν τη χώρα”.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην εμβάθυνση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει (π.χ. αναφερόμενος ιδιαίτερα σε ελληνική εταιρεία τσιμέντου στην Αίγυπτο).

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτεται επίσημα. Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο τόνισε ότι “με τον Πρόεδρο Μόρσι εξετάσαμε την πορεία των οικονομικών μας σχέσεων. Οι χώρες μας έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, καθώς οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με κεφάλαιο άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, γεγονός που μας καθιστά τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Μόρσι να πενταπλασιάσουμε τις επενδύσεις και τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες“.

Και ο κ. Παπούλιας κατέληξε: “Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο έφεραν ανατροπές σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πεποίθησή μου είναι ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Αιγύπτου”.

Πηγή ΚΥΠΕ