Εντός των επόμενων ωρών καθορίζεται η κάθοδος της Τρόικα

 

Πολύωρη ήταν η τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα στην όποια συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σαρλή και η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Αργά το βράδυ, το ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε ότι έχει παρθεί συμφωνία με την Λευκωσία, αντίθετα τονίζει ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα και ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο.

Βόμβα Σοιμπλέ: Το 2013 διαπραγμάτευση με Κύπρο

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προκαλεί αναστάτωση στην Κύπρο με την δήλωση που έκανε μετά από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα. 

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν αναμένει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο μέχρι το 2013.

Τόνισε μάλιστα ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που το Προεδρικό και το υπουργειο οικονομικών αφήνει επικοινωνιακά να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ολοκληρώθηκε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, «αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας» πρόσθεσε, «είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε επαφή και σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την τρόικα».

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα να καθορίσει ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο «για να κλείσουμε ένα μνημόνιο. Αυτό λέγεται ουσιαστική συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο Κυβ. Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τις δηλώσεις Schaeuble τόνισε ότι αυτή η θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι μία παραδοξότητα, το ολιγότερο που έχω να πω».

«Εάν υπάρχει λάθος πληροφόρηση του κ. Schaeuble είναι ένα θέμα, αλλά εάν αυτή είναι η θέση της Γερμανίας τότε έχουμε πολύ, πολύ σοβαρό πρόβλημα».

«Εάν συνεχίσει αυτή η συμπεριφορά των γερμανών όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών του νότου, τότε αυτό που απομένει, η πικρή γεύση, πάμε οριστικά και αμετάκλητα πλέον στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη του βορρά, στην Ευρώπη του νότου όπου κυριαρχεί η περιθωριοποίηση μεγάλων κλιμάκων του πληθυσμού, όπου επικρατεί μαζική φτώχεια και ανεργίαΑν αυτή είναι η ΕΕ τότε έχουμε πρόβλημα. Κι αν κάποιοι παρουσιάζονται ως οι μεγάλοι κηδεμόνες επειδή είναι ισχυροί οικονομικά τότε ναι έχουμε πρόβλημα».

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε στο Προεδρικό τον Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H, αυτήν τη στιγμή, μόνο τρία θέματα είναι ανοιχτά:

α. Το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

β. Το πέρασμα του συνεργατισμού κάτω από μία ενιαία εποπτική αρχή και

γ. Κεφάλαιο ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών

Ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας,  με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια ο Πρόεδρος να συναντήσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων μέχρι την Παρασκευή.

Ήδη έχει διευθετηθεί το απόγευμα στις 17.00 συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ενώ για αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.